Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

DÖNTÖTTEK AZ EU-S COVID IGAZOLVÁNYRÓL! Az orosz és kínai oltást a hajadra kenheted

sinopharm-cgtn-com.png

Felszállt a fehér füst. Sikerült megállapodni az Európai Bizottság javaslatáról az EU-s digitális Covid-igazolványról. Üdvözlöm az ideiglenes megállapodást az Európai Parlamenttel és az Európai Tanáccsal - jelentette be Didier Reynders biztos a Twitteren.

A védettségi dokumentum célja ugyanis a nemzetközi utazások megkönnyítése.

A bizottsági javaslat alapján az igazolvány három információt tartalmazhat:

  • ha valakit beoltottak a koronavírus elleni vakcinák egyikével
  • ha valaki a közelmúltban átesett a betegségen, és így szerzett védettséget
  • ha valakinek friss negatív eredményű teszteredménye van.

A vakcinák kérdésében változatlan az európai álláspont: csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcináról állítanak majd ki igazolványt, de az egyes tagállamok dönthetnek úgy, hogy elfogadják a Sinopharmmal illetve a Szputnyikkal oltottak igazolását.

A biztos az Euronews kérdésére válaszolva arról is beszélt, hogy minőségi többségre lesz szükség a Tanácsban, és többségre az EP-ben az elfogadáshoz. Azaz nem lesz lehetősége vétózni egyik tagállamnak sem, így Orbánéknak sem.

Százmillió euró a megfizethető és elérhető tesztelésre

A megfizethető és elérhető tesztelés biztosítása érdekében az Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy az Unió Szükséghelyzeti Támogatási Eszközéből legalább 100 millió eurót a SARS-Co V-2 fertőzést érzékelő tesztek megvásárlására költ. Ezeket a teszteket csak a koronavírus-igazolvány kiállításához lehet felhasználni.

A támogatással különösen azok járnak jól, akik naponta vagy gyakran ingáznak határon át munkába vagy iskolába, rokonokhoz, orvoshoz, a határ túloldalán élő szeretteiknek viselik gondját vagy szomszédos országban dolgoznak kulcsfontosságú munkakörben.

Csak megfelelő indoklással lehet újabb utazási korlátozást bevezetni

A tagállamoknak a koronavírus-járványra válaszul nem lehetne további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént vagy tesztkötelezettséget előírni. Ilyen intézkedést csak akkor hozhatnak, ha az arányos a felmerülő közegészségügyi veszéllyel.

A döntés meghozatalában a meglévő tudományos eredményekre, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ epidemiológiai adataira kell támaszkodni, és a korlátozó intézkedések bevezetéséről legalább 48 órával előre tájékoztatni kell a többi tagállamot és a Bizottságot.

A mostani menetrend szerint július elsejétől léphet életbe az EU-s igazolvány.

Az ideiglenes megállapodás jóváhagyásáról először május 26-án az Állampolgári Jogi Bizottság szavaz, majd a júniusi plenáris ülésen (június 7-10.) a teljes EP. A tagállami minisztereket tömörítő Tanács ezután hozza meg a végleges döntést. (via Euronews)

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6916567404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása