Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ELDOBHATOD ORBÁN VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYÁT: jön az EU digitális dokumentuma

covidpassport-vakcinautlevel-eu01.jpg

Információk szerint májusban összejöhet az alku az uniós digitális oltási igazolványról. Ez a feltétele, hogy június 21-re jogszabály legyen az EU-n belüli nyári utazást megkönnyítő okmányról – számolt be a Portfolio.

Ma kerül sor az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a tagállamok kormányfőit tömörítő Európa Tanács közötti második intézményközi egyeztetésre és ez alapján valószínűsítik, hogy optimista esetben akár május közepéig is összejöhet az alku a kérdésről.

Egyelőre kérdéses, hogy június 21-e után mennyi ideje lesz az országoknak saját rendszerüket felállítani - elvileg 6 hét -, de az Európai Bizottság azt akarja, hogy már júniusban minden tagállamban működjön az új uniós rendszer, azaz a digitális irat képes legyen rögzíteni, ha valaki igazolt fertőzött volt (a gyógyulás dátuma is fontos), vagy megkapta első/második oltását (ezek dátuma is fontos), illetve a friss koronavírus-tesztjeinek eredményét.

Két fő célt hivatott szolgálni mindez. Egyrészről megmenteni a küszöbön álló nyári szezont, másrészről a nem nyaralási célú utazások, azaz az emberek szabad mozgását is minél előbb visszaadhassák az EU állampolgárainak.

Komoly dilemma, hogy az Európai Parlament ragaszkodik ahhoz, az uniós igazolvány csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat tartalmazza, azaz az egyéb vakcinákat nem (ami nekünk fontos, hogy a Szputnyik V EMA-engedélye akár meg is érkezhet, hiszen március óta vizsgálja az EMA). Ettől függetlenül a tagállamok kétoldalúan megállapodhatnának, hogy egy keleti vakcinát kapott turistát se érjen hátrány az utazáskor.

A fent említett hat hetes időintervallum kapcsán érdemes tudni, hogy a tagállamokat törmörítő Tanács által elfogadott álláspont értelmében átmenetileg, egy hat hetes időszakra még párhuzamosan léteznének a nemzeti és az uniós igazolványok, majd ennek leteltével az előbbit megszüntetnék. Erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy augusztusig fennmarad a magyar védettségi kártya.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1916546760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása