Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KINEK LESZ MÉGIS TATABÁNYÁN SZÓBELI ÉRETTSÉGIJE? Itt vannak a szabályok!

szobeli-erettsegi.jpeg

Kivételek lesznek egészen pontosan.

A tegnapi Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint tervezi a kormány az idei érettségi vizsgákat. Fő szabály szerint az értettségi tantárgyak szóbeli és gyakorlati vizsgarészei elmaradnak, lesznek kivételek.

Rögtön felmerül a kérdés, hogy mi lesz azokkal a tantárgyakkal, amelyek az érettségin csak szóban tehetőek. A kormányrendelet szerint ha a  vizsgázó az  igazgató – Vizsgaszabályzat szerinti szakértői bizottság szakvéleményére alapozott – döntése alapján 

 

  • az írásbeli, gyakorlati vizsga helyett szóbeli vizsgát tehet, 
  • mentesül az írásbeli vizsgarész alól, 
  • mentesül a gyakorlati vizsgarész alól, 
  • emelt szintű vizsgájával szóbeli típusú nyelvvizsgaegyenértékűséget kíván szerezni, 
  • emelt szintű célnyelvi vizsgájával szóbeli típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget kíván szerezni, 

 

akkor számára a szóbeli vizsgát meg kell szervezni. Abban az esetben is meg kell szervezni a szóbelit azoknak, akik emelt szintű szóbeli vizsgával nyelvvizsga értékű vizsgát szeretnének letenni, illetve azoknak, akik a középszintű írásbeli vizsgán 12 és 25 százalék között teljesítettek.

Az viszont fontos szabály, hogy a szóbeli vizsgát a diákok csak egyszer teljesíthetik.

A testnevelésből érettségizők szóbeli és gyakorlati vizsgát is kötelesek tenni, a szaktanár és a vizsgabizottság legalább két tagja jelenlétében, kivéve az úszás és a küzdősport önvédelmi gyakorlatai esetét. A vizuális kultúra tárgyból középszinten értettségizőknek nem lesz gyakorlati vizsgájuk, írásbeli alapján értékelik őket.

Létszámkorlátot is előír a rendelet, ilyenkor egy helyiségben legfeljebb 10 vizsgázó tartózkodhat. Azokban az iskolákban, ahol zajlik az érettségi, május 3. és 7. között délutánra lehet áttenni a tanórákat. Az érettségizők május 31-én és június 1-jén tekinthetik meg az elbírált dolgozatokat, de beszkennelve el is lehet nekik küldeni.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7816496726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása