Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KI LESZ AZ ELLENZÉK VEZETŐJE? Jönnek a fiatalok, vagy maradnak Gyurcsányék?

miniszterelnokjeloltek.jpg

Először jelentette meg országos, reprezentatív politikai közvélemény-kutatását a Civitas Intézet nevű tanácsadó cég.

Róluk azt érdemes tudni, hogy a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz kötődik, hiszen vezetője az a Kész Zoltán elnökségi tagj, aki függetlenként vett részt a parlamenti munkában. Kész a 2015 februárjában megtartott időközi választáson törte meg a Fidesz-KDNP akkori kétharmadát, miután a DK-Együtt-MSZP támogatásával győzött a veszprémi választáson.

Az általuk publikált eredmények szerint magabiztosabban vezet a Fidesz, mint több más közvélemény-kutatónál. Egy másik érdekes eredményük szerint a Jobbik jelenleg az ellenzéki pártok közül a legerősebb, ami a legutóbbi választáson is igaz volt, de aztán látványosan visszaestek. 

A Civitas Intézet felmérése március 5-11. között készült, 1007 ember megkérdezésével, a megfelelő korrekció elvégzése után a kutatók a hibahatárt +/-3,2 százalékra lőtték be. Vizsgálták természetes módon a választók attitűdjét is (bal, jobb, konzervatív, liberális, stb.), azonban jelen helyzetben a pártok és a politikusok megítélésével kapcsolatos vélemények a fontosak számunkra.

Ami érdekes lehet, hogy mérésük szerint, ha holnap lennének a választások, akkor a Fidesz nyerne. Azok közül, akik egy mostani választáson biztosan szavaznának (a válaszadók 71%-a), 

  • a legtöbben, 54% szavazna a Fidesz-KDNP-re,
  • mindössze 40% tenné voksát az ellenzéki összefogás hat pártjának valamelyikére, de már megjelentek kimutathatóan olyanok is, akik kizárólag akkor szavaznának rájuk, ha ezek a pártok tényleg összefognak (2%),
  • 3%-ot kapna a Mi Hazánk,
  • 2%-ot a Kétfarkú Kutya Párt,
  • a többi párt 1%-ot kapna összesen.

Vagyis a Fidesz-KDNP simán nyerne, csak az összefogás pártjai jutnának be a parlamentbe.

A felmérés az előválasztáson induló ellenzéki pártok népszerűségét az összes, szavazáson részt venni szándékozó polgár között, az alábbiakban mérte:

  • Jobbik: 14%,
  • DK: 9%,
  • Momentum: 9%,
  • MSZP: 3%,
  • LMP: 2%,
  • Párbeszéd: 1%.

A Civitas közvélemény-kutatásában nézték a pártok elutasítottságát is, itt is tetten érhető a Fidesz vezetése. Ők az egyetlenek, amelynek kisebb az elutasítottsága 50%-nál, mindösszes 44% mondta azt, hogy inkább ellenszenves, vagy nagyon ellenszenves. Ha a többieket nézzük, őket a szavazók 50-55%-a utasítja el, kivéve a DK-t és az MSZP-t, amelyeket 60% illetve 65% tart ellenszenvesnek.

Ha a szimpátiát nézzük, ott is toronymagasan vezet a kormánypárt, a Fidesz 47%-nak szimpatikus, vagy inkább szimpatikus, míg az ellenzéki pártok közül a Jobbik a legszimpatikusabb, 28% sorolta ide a pártot. A többieknél ez a szám: Momentum 24%, LMP és DK egyaránt 21%, a többiek elfogadottsága 20% alatt van. 

Fontos döntés lesz a kampány előtt, hogy ki lesz az ellenzék miniszterelnökjelöltje. Éppen ezért a felmérésben az ellenzéki szavazókat megkérdezték arról is, hogy szerintük ki lenne a legjobb miniszterelnök-jelöltnek, kire szavaznának. A sorrend a következőképpen alakult:

  • 27% Jakab Péterre
  • 23% Karácsony Gergelyre
  • 15% Dobrev Klárára
  • 11% Márki-Zay Péterre
  • 10% Fekete-Győr Andrásra

Közülük természetesen van aki már bejelentkezett a pozícióra, de ők indulnak érte valós eséllyel. Az ellenzéki szavazók 12%-a nem tud dönteni, illetve egyikükre se szavazna.

A felmérésben megkérdezték, hogy mennyire ismeri az ellenzéki miniszterelnök jelölteket, illetve ki, mennyire megosztó közülük.

Ha az összes választót nézzük (nemcsak az ellenzékieket), akkor a felmérés alapján 

  • Karácsony Gergely a legismertebb, csak 3% nem ismeri
  • Dobrevet 9% 
  • Jakabot 18%,
  • Fekete-Győrt 31%,
  • Márki-Zayt 37% nem ismeri, 

A teljes népességen belül Karácsony a legmegosztóbb személyiség: róla mondták azt a legtöbben, hogy nagyon szimpatikus vagy inkább szimpatikus (összesen 38%), de közben igen sokan vélekednek úgy is, hogy inkább nem szimpatikus, vagy nagyon nem szimpatikus (53%). A jobbikos Jakab kedveltsége ugyan alacsonyabb (33%), de az elutasítottsága is kisebb (41%). A legkevésbé elutasított Márki-Zay Péter (29% van róla rossz véleménnyel), míg Dobrev Klára a leginkább elutasított (74% van róla rossz véleménnyel).

A Civitas Intézet felmérése szerint azért nincs minden veszve az ellenzéknek, mert még a fideszesek ötöde szerint is rossz irányba mennek a dolgok jelenleg. Annak ellenére, hogy a pártot választani tudók között egyértelműen vezet a Fidesz, az is látszik, hogy tartalékai inkább az ellenzéknek lehetnek. 

A lakosság 55%-a szerint ugyanis inkább rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon, és csupán 36%-uk elégedett vele. Az ellenzéki összefogásban résztvevő pártokat támogatók 93%-a, és a bizonytalanok 60%-a is a rossz irányú változásokat látja. 

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7516482200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása