Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

BEDŐLNEK A TATABÁNYAI KÓRHÁZBAN DOLGOZÓK A FENYEGETÉSNEK? Gondolkodj és kérj jogi segítséget

szent-borbala-kanaszgabor-kepek.jpg

Március elsejétől új jogviszony szerint foglalkoztatják az egészségügyi dolgozókat. Az új, úgynevezett szolgálati munkaszerződést a legújabb hírek szerint március 1-e éjfélig írhatják alá – aki ezt nem teszi meg, annak automatikusan megszűnik a munkaviszonya.

Elhangzott több helyen, hogy azzal fenyegetik az egészségügyi dolgozót, aki nem írja alá az új szolgálati jogviszonyt, nem fogjálk majd sehol alkalmazni. Ilyenkor érdemes azon gondolkodni, hogy az államnak, a rendszernek sokkal nagyobb szüksége van rád, mint neked arra a munkára, amit az egészségügyben csinálsz - írta ki közösségi oldalára Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő - ez szerintünk most kifejezetten igaz.

Bárki, bármit terjeszt ha mégis alá akarod írni, holnap éjfélig megteheted, nem érdemes kapkodni, nyugodtan megvárhatod az utolsó pillanatot!

JÓL VÉSD AZ ESZEDBE, MOST BIANKÓ SZERZŐDÉS ÍRSZ ALÁ!

Bármiféle olyan megállapodást ajánlanak, amely a törvényben szabályozott, de annál kedvezőbb, az bármikor visszavonható, és egy jogvita kapcsán a törvény rendelkezései lesznek a mérvadóak. Csak akkor lehet nyomást gyakorolni a döntéshozókra, hogy kukába való a törvény, ha sokan nem írják alá! 

Itt érdemes megjegyezni, hogy létezik hétvégi jogsegély ügyelet egészségügyi dolgozóknak!

Mivel rengetegen keresték a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezetet ezzel kapcsolatban, összeszedtek minden fontos tudnivalót, ami ide kattintva érhető el!

Ebben a tájékoztatóban összeszedték, hogy kiknek kell megkötniük a szerződést ahhoz, hogy megmaradjon a munkahelyük, mi történik, ha valaki nem írja alá, és azt is, hogy milyen változásokat hoz az új szolgálati jogviszony az egészségügyi dolgozók foglalkoztatásában.

Sokan elküldték nekik azokat a szerződésmintákat vagy -terveket, amelyeket az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítésekor akarnak a munkavállalókkal aláíratni. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a szerződések sokszor csak azokat a dolgokat tartalmazzák, amiket a rendelet kötelezően előír. Így viszont nagyon rövidek, másfél-két oldalasak, és lényeges elemek hiányoznak belőlük, mint például a másodállások, pótlékok szabályozása vagy épp a felmondás feltételei.

Nem jogellenes, hogy a szerződések ezekre az elemekre nem térnek ki, ám a rövid, keretszerződésszerű megállapodás aláírásával rosszul járhatnak az egészségügyi dolgozók. Megvan a veszélye annak, hogy később a jogalkotó átírja ezeket a szabályokat, vagyis úgy tudja módosítani a jogviszony lényeges tartalmi elemeit, hogy ahhoz a munkavállaló hozzájárulása nem szükséges. Aki ilyen, részletekre nem kiterjedő dokumentumot ír alá, az gyakorlatilag egy egyoldalúan módosítható szerződést fogad el.

A felmondási tilalommal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket is kigyűjtötték. A veszélyhelyzet fennálltáig ugyanis jogszabály tiltja, hogy az egészségügyi dolgozók felmondjanak. Ez a tilalom egyedülálló, a rendszerváltás óta nem volt még hasonlóra példa, és külföldi demokráciákból sem ismerünk ilyet. Szerintük a tilalom sérti az egészségügyi dolgozók Alaptörvényben és nemzetközi egyezményekben lefektetett alapvető jogait, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulunk. Ez az eljárás azonban hosszan elhúzódhat, ezért addig is összeszedtük, hogy milyen lehetőségeik vannak az egészségügyi dolgozóknak ebben a helyzetben.

Ha a tájékoztatóban nem találsz választ a kérdésedre, keresd jogsegélyszolgálatunkat a jogsegely@tasz.hu emailcímen! Munkatársaik a rövid határidőre tekintettel hétvégén is válaszolnak a kérdéseitekre.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1116443258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása