Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

INTŐ AZ OMBUDSMANTÓL AZ ÓVODÁSOK VIZSGÁLATÁRA: sokkal kevesebben vették igénybe

ovoda.jpg

Az alapvető jogok biztosa, régebbi nevén ombudsman, szülői panaszbeadványok nyomán átfogóan vizsgálta az iskolakezdés elhalasztásának kérelmezésével kapcsolatos eljárásrendet, az annak gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos kérdéseket. Dr. Kozma Ákos ombudsman jelentésében visszásságokat tárt fel, és ajánlásokat fogalmazott meg a Kásler miniszter vezette szaktárca irányába.

Az iskolaérettséggel összefüggésben a tankötelezettség megkezdésének elhalasztására vonatkozó eljárási szabályok módosítása kapcsán közel negyven szülői panaszbeadvány érkezett az alapvető jogok biztosához. A szülők ezekben a gyermekük egyedi helyzetét ismertették és hangsúlyozták, hogy az iskolaérettség nem egy dátumhoz kapcsolódik, hanem a gyermek biológiai, pszichikai, szociális érettségéhez. Az ombudsman ezért a tankötelezettség megállapítására vonatkozó eljárásrenddel összefüggésben átfogó vizsgálatot indított.

Az alapvető jogok biztosa hangsúlyozta, hogy az új eljárásrend bevezetésének indokolása szerint a gyermek érdekét szolgálja, hogy a megfelelő óvodai felkészítés után minél előbb megkezdhesse iskolai tanulmányait. A vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján a szülők indokolt esetekben kérhetik az iskola megkezdésének legfeljebb egy évvel történő elhalasztását; az erre irányuló kérelmet az annak elbírálására hatáskörrel rendelkező állami szervhez, az Oktatási Hivatalhoz lehet benyújtani.

A 2020. január 1-jei hatálybalépéshez képest a tankötelezettség alóli felmentés részletes szabályait meghatározó jogszabályokat a jogalkotó rendkívül későn, csak 2019 novemberében, illetve 2019 decemberében hirdette ki. Ugyancsak nem mérte fel azt, hogy a szabályok alkalmazásához szükséges feltételek minden érintettnél rendelkezésre állnak-e. A szabályozás rugalmatlansága is jelentős probléma, hiszen a benyújtási határidő után is bekövetkezhet a gyermek állapotában olyan tény vagy körülmény, amely a gyermek legjobb érdekével összhangban a tankötelezettség elhalasztását igényelheti.

Az iskolaérettség eldöntése a magyar alapjogi gyakorlat szerint nem kizárólagosan a szülő joga, de a felelősségi körébe tartozik a véleményének a kifejtése. Az új jogszabályi rendelkezések alapján a szülőknek megvan a gyermekük tankötelezettsége alóli felmentésének kezdeményezésére vonatkozó jogosultsága, kérdés azonban, hogy az ilyen kérelmezéssel milyen mértékben, milyen feltételek esetén tudnak élni a szülők. A vizsgálat a korábbi évek arányszámai, illetve a statisztikai adatok elemzésével feltárta, hogy a szülők az előző évekhez képest mintegy harmadannyian éltek az iskolakezdés elhalasztásának kezdeményezésével. 

Az alapvető jogok biztosa vizsgálta az Oktatási Hivatal és a szakértői bizottságok gyakorlatát is. Gondok voltak a technikai feltételekkel, például a szülők – külön kérés nélkül is – kapjanak egy példányt a szakvéleményből. Több bizottságnál átirányított munkaerővel, túlórában dolgoztak, ami egyéb feladataik rovására volt csak teljesíthető.

Az már alaptörvényi problémát vet fel, hogy a hátrányos helyzetben lévő szülőknek nem nyílik módjuk gyermekük óvodában maradásának kezdeményezésére. A jelentés további eljárási problémákra is felhívta a figyelmet, az Oktatási Hivatal a kisebb számban előforduló téves kirendeléseket „jogosultság átadással” oldotta meg, ami a garanciális törvényi rendelkezésekkel nem egyeztethető össze. 

Az alapvető jogok biztosa kezdeményezte még az Emminél, hogy a tankötelezettség megkezdését akadályozó változás esetén a felmentési kérelem a megállapított határidőn túl is benyújtható lehessen.

Amennyiben a részletes vizsgálatra kíváncsi, ezen a linken elérhető a teljes jelentés.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1416434654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása