Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

AKIK SZÁZMILLIÓKAT KASZÁLTAK A TATABÁNYAI DOHÁNYPIACON! Ismeri, kik a nagy halak? 

magyarne-dohanybolt-220millio.jpg

Szeretnék sokan, hogy a jelenlegi gazdasági szisztéma egyik emblematikus mozzanata, a NAGY DOHÁNYBOLT MUTYI picit a feledés homályába vesszen. Időről időre érdemes ezért mérleget vonni, hogy kik és hogyan jártak ezzel jól.

Mondhatnánk stílszerűen, sokan szívnak benne, és néhányan meg is gazdagodnak rajta. Azt a kezdő indokot természetesen már nincs épeszű ember, aki elhiszi, miszerint a cigaretta - miután egy káros dolog - ellenőrzötten, elkülönítve kell árulni olyan boltokban, ahol például fiatalok nem tudnak belőle venni. Ezzel próbálták hülyíteni a jó népet.

Nem meglepő módon kiderült a rendszer működtetéséről, hogy sok helyen politikai alapon osztották a biztos gazdasági sikerrel kecsegtető koncessziókat. Ebbe a dohánybolt bizniszbe Tatabánya néhány emblematikus figurája is beszállt, ilyen volt például Magyarné Kocsis Andrea akkori tatabányai képviselő asszony is a családjával. Az ő esetében tavaly is megnéztük, hogyan fialtak eddig ezek a rengeteg “kreatív” tudást igénylő és bizonyára semmilyen politikai tőkét nem szükségeltető iparágbeli ténykedései.

Ezért is döntöttünk úgy, hogy megnézzük az egész helyi dohánybolt bizniszt és feldolgozzuk a hozzáférhető adatok alapján, kinek hogyan megy a szekér. Ott, ahol érdemleges plusz információ áll rendelkezésünkre, ott azt beleírtuk a táblázatba.

Annyit teszünk még hozzá a gazdasági adatokhoz, hogy az üzemeltetés tekintetében 20 évre kapták meg a koncessziót a kiválasztottak 2013 nyarán, vagyis 2033 nyaráig szólnak az engedélyek. A táblázatban szereplő adatok 2013 júliusa és 2019 december 31-a közötti időszakról szólnak. Jelenleg a 2020-as adatok még nem állnak rendelkezésre.

Az eddigi információk tanulságosak és látható, hogy kik kerültek erős pozícióba Tatabányán:

Tb-i dohányboltok Dohánybolt még Kihez köthető Összesített bevétel 2019-ig Összesített profit 2019-ig Kiegészítő információ
4 - Magyané Kocsis Andrea családi cége 6,2 milliárd 222 millió
4 - helyi közbeszerzéseknél sikeres körhöz köthető cég 4,35 milliárd 79 millió beltag: Ercsey Előd János ; kültag: Pap István; Pap Balázs Lajos;Boczonádi János
3 - 1 bolt Bajon SLUCK-KER Bt 3,77 milliárd 93 millió beltagok: Sirokiné Turi Noémi; Turi Tiborné - kültagok: Siroki Gábor; Pintérné Turi Tímea; Turi Tibor
3 - Flóriánné Sebők Zsuzsanna és fia Flórián Zsolt 6,66 milliárd 300 millió cégük forgalma megegyezik a dohányboltok forgalmával a beszámolóik alapján
2 - Sámuel Botond családi cége 2,3 milliárd 118 millió Vértes Agórája igazgatója, a TSC elnöke
2 - Saller-Molnár József 3 milliárd 187 millió

Tegyük hozzá, szemmel láthatóan, vannak akik okosabban csinálják, náluk nem biztos, hogy a dohányboltos cégben jelentkezik a profit nagy része. Egyszerűen egy másik cégen keresztül veszik ki a hasznot. Nem törvénytelen, szimplán optimalizálják az adójukat.

Itt a végén pedig lássuk a tatabányai füstölgő piac legnagyobb szereplőjét, nézzük meg milyen információk állnak rendelkezésre, amelyek a nyilvános adatbázisokban elérhetőek:

Tb-i dohányboltok Dohánybolt még Üzemeltető cég Összesített bevétel 2019-ig Összesített profit 2019-ig Kiegészítő információ
2 - 2 bolt Győr
- 1 bolt Tata
Agnes Trafik 4,95milliárd 44mió
két tatai hölgyhöz - anya és lánya - köthetők a cégek, akik Lengyelné Hörömpöli Erika és Lengyel Lilla
1 - 1 bolt Esztergom
- 1 bolt Komárom
- 1 bolt Nyergesújfalu
- 1 bolt Oroszlány
KDK Trafik Betéti Társaság 5,78 milliárd 14 millió
2 - 2 bolt Tata
- 1 bolt Oroszlány
TABACCHI Bt 5,12 milliárd 69 millió

Az egyik kulcsszereplő hölgy, életkorából adódóan (tekintettel arra, hogy mindössze 18 éves volt a koncessziók elnyerésekor), nem lepődnénk meg, ha kiderülne, hogy strómanokkal állunk szemben.

A sok adat után csupán egy kérdést teszünk fel olvasóinknak, Önök szeretnének egy ilyen céget?

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. 

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5816410688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása