Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYAIAK, DOBJÁTOK EL A SLUSSZKULCSOT: TABI-ra fel, érkezik a közbringa kölcsönző

kerekpar-illusztracio.jpg

A kerékpáros közlekedés előnyben részesítése a saját gépjárműhasználattal szemben nemcsak a közlekedési eredetű légszennyezettség csökkentése miatt fontos, hanem azért is, mert a kerékpározás során végzett fizikai tevékenység kedvező hatással van az egészségünkre is.

A HungAIRy LIFE integrált projekt (IP) egyik célkitűzése, hogy három településen (Békéscsabán, Egerben és Tatabányán) közösségi kerékpáros rendszert építsen ki és ösztönözze az érintett lakosságot a rendszer használatára. 

Tatabányán 3 helyszínt választottak ki, így a vasútállomáson, a Millenium Parkban, illetve a Dózsa György út és Turul utca kereszteződésében található parkolóban ülhetünk majd kerékpárra.  

Békéscsabán egy 4 vagy 5 állomásból álló rendszer valósul meg, mely érinteni fogja az alábbi városrészeket: vasúti pályaudvar és autóbuszállomás környezete, Lencsési Lakótelep, Jamina városrész, illetve Andrássy út (a Városi Sportcsarnoknál).

Egerben a közösségi kerékpáros rendszer 2 állomás telepítésével indul, az egyik állomás tervezett helyszíne a Felsővárosban, míg a másik a Belvárosban lesz.

Az állomások kiválasztásánál több szempont érvényesült. A feltételek közé tartozott, hogy a tervezett állomások forgalmas helyszíneket fedjenek le, illetve előnyben részesítették azokat a területeket, ahol már volt kerékpárút a közelben. A rendszer kiépítése mellett a településeken intenzív szemléletformáló kampányok indulnak el a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére. A helyszínek kiválasztását követően a következő lépés az állomások megvalósítása, mely várhatóan 2021-2022-ben valósul meg a településeken.

A közbringarendszer felállítása a 8 éves, LIFE HungAIRy Integrált Projekt keretében valósulhat meg közvetlen Európai Uniós támogatásból, valamint hazai forrásból. A projektben Tatabánya városa is részt vesz, a szervezett miniakciók legfőbb célja pedig a levegőtisztaság védelme és elősegítése - ezt már a kemma.hu-nak mondta el Hammer Flóra.

– Az egyik állomást a Tatabánya vasútállomás mellé szeretnénk elhelyezni. Ez egy tizennégy dokkolóból álló, napelemekkel ellátott megálló lenne, kiinduló- és érkezőpontként megfelelő mobilitást nyújtva a vasúttal és az autóbuszokkal közlekedők számára. A második állomást az épülőfélben lévő Millenniumi Közpark és Csónakázó-tó közelében tervezzük felállítani. A sportolni és pihenni érkezők itt egy 16 dokkolóból álló állomásról kölcsönözhetnek bringát. A harmadik állomást a Turul utca és a Dózsa György út kereszteződéséhez közel építenénk meg, mely 15 dokkolóból állna – árulta el Hammer Flóra.

A Tabi kialakítása sikeres közbeszerzés esetén már a jövő évben megkezdődhet, jó eséllyel legkésőbb 2022 decemberében már a lakosság használatára tudják bocsátani a kerékpárokat.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. 

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr816351950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása