Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYAIAK, NAGY NAP A MAI: 73 ÉVES A VÁROSUNK! 70 éve pedig megyeszékhely

tatabanya_este.jpg

A település vidéke már az ősidőkben is lakott volt, és ezt számos lelet is alátámasztja. A Gerecse-hegység Szelim-barlangja például a kőkorszaki ősember lakhelye volt. Majd a honfoglaló magyarok is jelentős nyomokat hagytak maguk után.

A középkori népek ittléte során a környék benépesült, jól ment a kereskedelem és a mezőgazdaság is virágzott. A török megszállók elfoglalták a vidéket és a település elnéptelenedett, a törökök kiűzése után az Esterházyaknak volt köszönhető, hogy a város újból lakott lett. Német és szlovák ajkú római katolikus vallású lakosokat telepítettek a térségbe.

Az 1800-as évek nagy fordulást hoztak a térség csendes mezőgazdasággal foglalkozó népeinek életébe, hiszen rábukkantak a környék szénmezőire. Beindult a bányaipar, 1891-ban megalakult a Magyar Általános Kőszénbánya Társulat. 1896-ban napvilágot látott az első csille szén. A bányászok települése 1903-ban kapta meg a Tatabánya nevet. Szép lendületet vett az ipar és a kereskedelem, a munkás lakosság száma növekedett új lakótelepek épültek-írja a Városom.

1947-ben Tatabánya város lett, majd 1950-től Komárom-Esztergom megye székhelye. Azt jó tudni, hogy igazából a megyeszékhelység azért dőlt el Tatabánya mellett, mert a korábbi székhely Esztergom nehezen volt megközelíthető és túlságosan az országhatár szélén áll. Meg persze a szénbányászat fejlődése is aduász volt Tatabánya javára. Akkoriban még nem sejtették, hogy a 70-es 80-as évekre a nagy fejlődés visszafelé fordul, 1987-ben a veszteséges termelés miatt bezárták az utolsó bányát is.

Tatabánya 1991-ben vált megyei jogú várossá. A rendszerváltás után a tatabányai és oroszlányi bányák és erőművek össze lettek vonva a Vértesi Erőmű Zrt.-be.

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1116234504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása