Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ORBÁNT SAJÁT JÁRVÁNYÜGYESE KRITIZÁLTA: ingyenes teszt kell a határzár helyett

orban-oroszibeatrix-epidemiologus.jpg

Saját szakembere illeti kritikával a kormány intézkedését, és elmondta legfőképp mire lenne szükség.

Agresszívebben és gyorsabban terjed az új koronavírus, mint az első hullám idején - derült ki Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezető epidemiológusának előadásából hétfőn. Míg tavasszal egy ember átlagosan 1,1 másik embert fertőzött meg SARS-CoV-2-vírussal, addig most 2,5-3-at, azaz a járvány két-háromszoros sebességgel terjed - foglalta össze a Házipatika.

Oroszi Beatrix úgy fogalmazott, az áttörés pedig a múlt heti hosszú hétvége után volt, amikor a 30-40-es napi fertőzöttszám hirtelen megugrott, és vasárnap már 292 új esetet regisztráltak. Az epidemológus bírálta a határok lezárását, a külföldi fertőzéshez köthető esetek még a 10 százalékot sem érik el. Tavasszal inkább az idős- és szociális otthonokban és kórházakban terjedt, míg most falunapokon, gólyatáborokban, esküvőkön.

Orosz szerint pedig már a 27. héttől megfigyelhető volt a COVID-19-betegek átlagos életkorában bekövetkezett változás. Az átlagéletkor akkor 63 év volt, most 31. Ez azért is gond, mert a fiatalok gyakran tünetmentesek, vagy enyhe tünetekkel esnek át a fertőzésen, így szinte észrevétlenül adják tovább a vírust. Mindezt pedig a terjedés most tapasztalható sebessége is alátámasztja.

Oroszi Beatrix szerint, ha szeretnénk elkerülni, hogy a Floridában történtek - ahol szintén a fiatalok betegedtek meg először, és később terjedt át más korosztályokra a vírus, majd öt hét alatt felfutott a halálozások száma is - itthon is megismétlődjenek, akkor gyors és hatékony intézkedések kellenek, nem szabad elbagatellizálni a járvány elleni küzdelmet. Hangsúlyozta, a legfontosabb az új esetek azonosítása és a gyors kontaktkutatás, ehhez azonban sok tesztelésre van szükség. 

"Annak érdekében, hogy a lakosság minél könnyebben hozzáférjen a tesztekhez, ingyenessé kell tenni azokat" - javasolta az ITM vezető epidemológusa, aki szerint az emberek azzal tehetik a legtöbbet, ha helyesen - szájat, orrot is eltakarva - viselik a maszkot, megtartják a fizikai távolságot (másfél métert), és gyakran mosnak kezet.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8316187102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása