Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

MEGKÖNNYEBBÜLHETÜNK ETTŐL A HÍRTŐL: a koronavírust a szúnyogoktól nem kaphatod el

szunyog-azsiaitigris-mta-hu.jpg

Az Egészségügyi világszervezet (WHO) már egy ideje kijelentette, hogy a szúnyogcsípés nem terjeszti a COVID-19 járványt, de most jelent meg először tanulmány, amely ezt ténylegesen be is bizonyítja.

A Kansas Állami Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy képes-e a koronavírus a sokszorozódásra a szúnyog testében. A kutatásban több rovart is vizsgáltak – az Aedes aegypti, Aedes albopictus és a Culex quinquefasciatus fajokat – és arra jutottak, hogy a vírus ezekben az állatokban nem tud szaporodni - számolt be a raketa.hu.

Ez pedig azért fontos, mert ahhoz, hogy egy kórokozó a szúnyogcsípéssel terjedhessen, több feltételnek is teljesülnie kell, ráadásul egyszerre:

 

  • "A szúnyognak hordoznia kell a kórokozót. Ezt a szúnyog korábbi csípésével veheti fel egy fertőzött álltból vagy emberből. A kórokozónak kellően nagy mennyiségben kell jelen lennie a gazdaállat (fertőző forrás) vérében, hogy a szúnyog felvehesse.
  • A szúnyogban a kórokozónak általában fejlődnie vagy szaporodnia kell, illetve be kell kerülnie a szúnyog nyálába. Ehhez legtöbbször időre (napok, vagy akár hetek) és megfelelő hőmérsékletre van szükség. A kórokozók esetenként magát a szúnyogot is legyengíthetik, megbetegíthetik.
  • A szúnyognak a kórokozót fertőzőképes állapotban, megfelelő mennyiségben kell átadnia a következő vérszívással az új gazdának.
  • Az új gazdának fogékonynak kell lennie a fertőzésre."

 

A kutatók a koronavírus esetében ezek közül a második feltételt vizsgálták, és arra jutottak, hogy ez a kórokozó nem tud szaporodni a szúnyog szervezetében.

A fent felsorolt szúnyogok mind trópusi, illetve szubtrópusi fajok, és az első kettő, az ázsiai tigrisszúnyog vagy napszúnyog (Aedes albopictus), valamint az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) Európában invazív fajok. Közülük a tigrisszúnyogot észlelték hazánkban is már. Ugyanakkor fontos hozzátenni ismét, hogy a koronavírust ezek a szúnyogfajok sem terjesztik.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9816100336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása