Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

A TATABÁNYAI KÉPVISELŐK ELMÚLT 8 HÓNAPJA! Válaszoltak nekünk, és ÖN szavazhat róluk!

tb-varoshaza-kepviselokkel.jpg

Eltelt 8 hónap a tavalyi önkormányzati választás óta, ezért megkérdeztük a tatabányai önkormányzati képviselőket, saját megítélésük szerint mit tettek a városlakók érdekében a választások óta illetve megkérdeztük őket, hogyan látják a tatabányai politikai helyzetet az azóta eltelt időben.

Kértük őket, hogy írják meg nekünk, milyen eredményekkel tudnak felmutatni saját körzetüket illetően, illetve a listán bejutott képviselők milyen ügyekben voltak aktivak? 

Ahogy várható volt, nem minden politikus válaszolt kérdéseinkre, a Fidesz-frakció képviselői nem tartották fontosnak, hogy beszámoljanak az elvégzett munkáról, ahogy a velük szorosan együttműködő Boda Bánk László képviselő sem. Mellettük Fekete Miklós Mszp-s alpolgármester is titokban szeretné tartani munkáját és feladatait, legalábbis egyedüliként annyit üzent, hogy nem kíván élni a lehetőséggel. 

A többi képviselő válaszait szerkesztett változatban adjuk közre.

Lusztig Péter alpolgármesternek jelzése szerint kevés az ideje, azért munkájának érzékeltetésére két havi beszámolóját küldte el. Ebből az rajzolódik ki, hogy pozíciójából adódóan rengeteg reprezentációs tevékenységet végez, sok fórumon képviseli a várost, gazdasági és főleg kulturális vonalon. De részt vett a városi költségvetés előkészítésében és a koronavírus-járvány elleni védekezés egyeztetéseiben is. Ami az olvasónak érdekes ügy lehet, hogy az alpolgármester a tatabányai társasház kezelőkkel folytat egyeztetéseket a város hulladékszállítási problémáinak megoldására. Elsőre abban állapodtak meg, hogy folyamatos lesz a kommunikáció köztük és a városvezetés között. A tatabányaiaknak évtizedek óta csupán az ígérgetés szintjéig eljutó vasútállomás kapcsán ő vette kézbe azokat a tárgyalásokat, amely az akadálymentesítés ügyében folyik.

Renczes Dávid képviselőhöz a tavalyi év végén a megkeresések zöme a hibás közúti lámpák miatt érkezett, mára ezt úgy érzi városi szinten is sikerült megoldani, a lámpák többsége ég és a javítás üteme is felgyorsult (erre azért a közösségi oldalak tanulsága alapján nem vennénk mérget). Emellett kapott megkereséseket illegális hulladék vagy éppen besüllyedt csatorna esetében is, ezeket gyorsan elszállították illetve megjavították. A kukák elkerítéséhez, a zárható tárolók kialakításához kapcsolódóan is folyamatosak a megkeresések, ezek költségét minden esetben támogatta a képviselő, az erre szolgáló keretből.

A járvány időszakában a körzetében lévő  Benedek Elek Óvoda és a Móra Óvoda óvónői maszkokat varrtak, aminek az anyagköltségét átvállalta. Így sikerült először 300 mosható maszkot vinniük a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények számára, majd pedig további 400 maszk készült a körzetben élők számára. A maszkokat egy űrlapon keresztül lehetett igényelni, amiket igyekeztek napokon belül eljuttatni a postaládákba.

Frankné Farkas Gabriella Sárberek egyéni képviselője az egyik legaktívabb, aki arról számolt be, hogy Sárberekben, az egyik legfontosabb téma a közterületek tisztasága (lom elszállítása, lomb összeszedése elszállítása, gallyazás, sövénynyírás, bokrok nyírása). Sok esetben jeleztek, hogy gond volt a játszóterek állapotával, többen  kértek babahintákat is, amiket már megrendeltek, és hamarosan fel is szerelik a szakemberek.

A képviselő asszonynak több esetben jeleztek azonnal megoldandó problémákat, pl. járda, úttest beszakadást. A közvilágítás kapcsán igen nagy számban kereste meg a szolgáltatókat valamilyen probléma  miatt.

Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy elindított egy fásítási programot, most erre a 600-asoknál került sor erre és tervei szerint minden évben csinálni fogják.

Úgy látja, a köztisztaság és a parkok gondozása területén sokat javult Sárberek. A lakók is észlelik a változást, ezt időnként a Facebookon jelzik is, és meg is köszönik a gyors intézkedést. A városrész tisztaságát 25 utcai hulladékgyűjtő kihelyezésével ki a napokban. Területén, a 109-110-111-es számú előtti útszakasz felújítása és parkolók kialakítása még idén megvalósul. Amennyiben lehetséges egy Tiszta Sárberek takarítási akciót is szervezne a politikus.

Hajdú Ferenc  válaszából kiderült, hogy a belvárosi körzetében jelentős számú parkoló kialakítására kerül sor hamarosan a körzetében, a Herman iskola udvarán és mögött.  Meg van a nyertes pályázó, ott hamarosan indul a kivitelezés. A járvány alatt ő is maszkosztás és  bevásárlást szervezett a rászorulóknak. 

A Hatos és Mésztelepen ruhát és különböző fogyasztási cikkek osztásában is részt vett. Körzete csatlakozott  a Virágos Magyarország akcióhoz, ennek keretében körzetek közötti versenyt szervezett. Aktivisták segítségével Hajdú madárodúkat készített és helyezett ki  az egész város területére. 

Hoffer Dávid kertvárosi képviselő szerint körzete véleménye szerint virágosabb és rendezettebb lett. “Tegyünk együtt kertvárosért” program keretein belül már a buszmegállókban is kicserélték a több éve száradó virágokat.

Kertvárosban a polgármester asszonnyal áttekintették a körzeti beruházásokat, adományozási hajlandóságából pedig azt emelte ki, hogy több képviselőtársval együtt támogatta a tatabányai mentőállomást. Nagy fegyverténynek tartja, hogy Kertvárosben a Puskin út 7/c ben megszüntette a bűntanyát, amely épületből várhatóan szociális bérlakásokat fognak kialakítani. Még idén a Hadsereg út páros oldal egy szakaszán a járdát felújítják, a Diófa utcában megkezdődik a csatornázás befejezése. Tervei között szerepel még, hogy a buszvégállomásnál kamerarendszert fognak kiépíteni.

Nagy Béla Tatabánya szintén nagyon aktív képviselője, legfontosabbnak azt tartja hogy “Javult a tisztaság, működik a világítás!” Ebben a mostani “sötét” időszakban minden benne van. Rengeteg, a közvilágítással kapcsolatban tett bejelentése véleménye szerint meghozta eredményét, jelen állás szerint, a Kodály-tér teljes világítása, illetve a körzet közvilágításának 80%-a működik, a hiányzó javítások olyan szakasz hibák, amelyek kijavítása elsősorban az E-on feladata.

Maradva a képviselő konkrét számainál, körzete 249 padjából, mintegy 130 padot felújítottak (Nagy úr tényleg megszámolja!). Részleges időkorlátozással megnyitották a Kodály téri orvosi rendelők előtti parkolót. A képviselő heti szintű helyszíni bejárásokat tartott a Városüzemeltetési Iroda vezetőjével, a Városrendészet területi képviselőjével, több esetben egyeztetett háziorvosokkal, óvodavezetőkkel, pedagógusokkal. A helyiek kérésére facsemeték ültetését, figyelmeztető táblák pótlását, kihelyezését is kérte.

Úgy tűnik komolyan veszi, hogy elsősorban a körzetét szeretné élhetőbbé tenni, ugyanis elmondása szerint az lesz az általa képviselt gyakorlat, hogy azok kapnak tőle virágokat, akik lakókörnyezetük élhetőbbé, szebbé tétele miatt jelentkeznek virágért. 

Egy jelképes, nem a körzetéhez szorosan tartozó ügyben is aktív volt, megkereste a Magyar Olimpiai Bizottságot és a Magyar Labdarúgó Szövetséget Szepesi Gusztáv síremlékének felújítása, és Dr. Lakat Károly születésének 100. évfordulója miatt. 

Legfontosabb rövid távú céljának a költségvetésben szereplő Mártírok úti, és Béla király krt.-i parkolók kialakítását, és a Kodály óvodához, iskolához köthető Mártírok úton létesítendő gyalogátkelő megvalósítását tartja.

Balogh Ferenc listán került be a képviselő-testületbe, a lakossági megkeresésekre történő visszajelzések mellett a koronavírus-járvány okozta járványhelyzet idején szájmaszkokat osztott és szállított ki a lakosság számára. A képviselő munkájához tartozott, hogy a civil önkéntes segítők megbízott koordinátora volt, több hétvégén keresztül irányította a segítők munkáját a városban lévő lezárásoknál.

Mint Tatabánya Sporttanácsnokának, volt 1-2 sikeres ügye is, többek között az Alba Fehérvár kosárlabdacsapata és a tatabányai Széchenyi TSE- Medvék  csapata közötti együttműködési megállapodás tető alá hozása.  A suli- és az ovifoci program felügyelete is hozzátartozik, amely a szakmai programok koordinálását illetve futballpályák telepítését és kivitelezését foglalja magában. 

Fontos célként jelölte meg, hogy a Cseri Strand régi bejáratánál, illetve  a lépcsősornál az elhanyagolt zöld területekből közparkot alakítsanak ki, ezeken kívül a Strand múltját szeretné méltó módon ápolni.

Fideszes képviselők nem küldtek válaszokat, ezért megnéztük az interneten elérhető saját aktivitásokat. Értékelhető dolgot két fideszes helyi politikusnál láttunk, Kupcsok Péternél és Schmidt Csabánál. 

Bár tájékoztatást nem kaptunk, de meg kell hagyjuk Kupcsok Péter fideszes képviselői aktívan dolgozik a területén. Igyekszik pozitív oldalát bemutatni, a szemétszedéstől kezdve a kis városi koncertek szervezéséig sok minden előremutató köthető a nevéhez. Örültünk volna, ha a közösségi oldalán tett bejegyzésein túl további aktivitásait is megosztja a tatabányaiakkal, talán majd legközelebb.

Schmidt Csaba előző polgármester sem válaszolt megkeresésünkre, de láthatóan ő is aktivizálta magát az első sokk után. Ugyan, még nem teljesen fogadta el, hogy már nem ő a városvezető - Facebook-posztjainak tanulsága szerint -, de úgy tűnik elkezdte felfedezni körzetét is. 

Boda Bánk képviselő és Tatabánya közbiztonsági tanácsnokának saját munkájával kapcsolatos véleményére is kíváncsiak lettünk volna, csakúgy, mint a politikai helyzetértékelésére. Annál is inkább, mert jelenleg jónéhány a közbiztonságot érintő olyan téma van, amely sokakat érdekel, elég csak a droghelyzetet, a gyorsulási versenyeket, köztéri alkoholizálás kérdést említenünk. Nyilván az elmúlt időszakban gőzerővel gyártja a jobbnál jobb ötleteket, és nem elődjének,  Molnár Tamásnak aktivitásmentes, de az adófizetők pénzére igényt tartó munkáját folytatja.

Tanulságos, hogy mi a véleményük az eddigi együttműködésről a képviselőknek?

Amit a visszaküldött válaszokból leszűrhetünk, hogy egyes képviselők a két frakció közös munkáját nem igazán érzékelik, egyikük úgy fogalmazott, az együttműködés jelei csak a különböző bizottsági helyek elosztásában nyilvánultak meg.

Az jelen pillanatban elmondható, hogy az Összefogás frakción belüli illetve az egyes képviselők közötti együttműködés jónak mondható, de a fideszesekkel illetve Boda Bánkkal Fekete frakcióvezető egyeztet a fontos kérdésekben illetve a polgármester asszony. A teljes képhez hozzátartozik, hogy akik nem párttagok, ők teljes mértékben kívül rekednek a politikai alkudozásokon.

Ezt a képviselők számára a lakossági visszajelzés is megmutatja, mert az érkező reakciók szerint úgy tűnik, nincs összhang a döntéshozatalnál, és ennek inkább politikai okai vannak.

A ciklus elején tapasztalt súlyos alkuk mutatták, hogy ez a döntetlen állapot (Boda Bánkot egyértelműen a Fideszhez sorolják) nem jó a városnak, mivel sokkal nehezebb a jó döntéseket meghozni. 

A képviselők szerint a város működik, de a kormányzat, az elvonások és megszorítások megnehezítik az önálló munkát.

Végül, de nem utolsó sorban útjára bocsátunk egy szavazást, ahol arra kérjük olvasóinkat értékeljék a képviselőket. Természetesen előnyben vannak azok, akik régebben kerültek a testületbe, de így lesz összehasonlítási alap, a későbbi időkre.

Lássuk mennyire ismerik őket illetve mennyire elégedettek velük olvasóink! A szavazást június 13-án zártuk le, az eredmények ezt tükrözik:

szavazas-tbkepv-lezarva0613.jpg

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr215787324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása