Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KIVERTE A BIZTOSÍTÉKOT A RABSZOLGATÖRVÉNY 2.0 : A munkáltatók sem akarják, hogy bevezessék

rabszolgatorveny_20200528.jpg

A munkáltatók és a munkavállalók sem szeretnék, ha bevezetnék a rabszolgatörvény 2.0-ként elhíresült tervezetet.

Összefogott a teljes hazai szakszervezeti mozgalom: az öt konföderáció közös levélben tiltakozik a 24 hónapos munkaidőkeret bevezetése ellen, és minden parlamenti képviselőt egyenként felkérnek, ne szavazza meg a „veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről” szóló törvénytervezetet. A szakszervezetek szerint ezzel a törvénnyel  megint a munkáltatóknak kedvezne a kormány.

A szakszervezetek négy pontban foglalták össze, miért kérik, hogy ne támogassák a 24 hónapos munkaidőkeret, illetve elszámolási időszak engedélyezésének lehetőségét:a törvényjavaslatról nem volt előzetes egyeztetés, a szakszervezeteket nem vonták be a javaslat előkészítésébe.

A tervezet megfelelőségi aggályokat vet fel, egy EU-s irányelv szerint ugyanis a referencia időszak maximum 12 hónap lehet, és az is csak meghatározott feltételek (objektív, vagy műszaki, vagy a munka megszervezésével kapcsolatos okok) mellett, illetve a kollektív szerződés vagy a szociális partnerek között kötött megállapodás alapján.

A tervezet elfogadása jelentősen rontaná a szakszervezetek alkupozícióit, hiszen a hosszabb munkaidőkeretet vagy elszámolási időszakot a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter egyoldalúan engedélyezhetné, az nem a szakszervezetek és munkáltatók megállapodásán alapulna. És az sem kellően világos, hogy a munkahelyteremtő beruházás megvalósítása mikor minősül nemzetgazdasági érdeknek-írja a 24.hu. 

De a munkáltatói szakszervezetnek kívül a munkaadók is értetlenül állnak a dolog előtt. A tegnapi VKF (Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma) ülése  nagyon rövid ideig tartott. A 24 havi munkaidőkeretet gyakorlatilag minden résztvevő (még a munkáltatók is) elítélték. Kordás László (MASZSZ elnök) elmondta, hogy minden követ meg fognak mozgatni annak érdekében, hogy ez a jogszabály a jelenlegi formájában ne léphessen hatályba, vagy ha ez nem megy akkor azoknál a munkáltatóknál, ahol élni akarnak ezzel a lehetőséggel, ott tiltakozni fognak. A munkáltatói oldalról kifejtették, hogy felesleges konfliktusokat generál ez a szabályozás, és nem értik, hogy ha hetente konzultálnak akkor miért csak utólag értesülnek a mostani munkaidőkeret-szabályozásról.  És nem értik miért lép a kormány 2-szer, 3-szor ugyanabba a folyóba, mikor látja, hogy nem megy. Sajnos a feltett kérdéseikre érdemi válasz nem érkezett, mindössze annyi, hogy azokat majd továbbítják az államtitkárnak.

 

A fotó illusztáció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4115742806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása