Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

MEDDIG LESZNEK GYORSÉTTERMI ORVOSI BÉREK A TATABÁNYAI KÓRHÁZBAN? 

orvos-mutoben.jpg

Elérkezettnek látta az időt a Magyar Orvosi Kamara vezetősége, tekintettel a költségvetés kialakításának időszakában járunk, hogy kezdeményezze ténylegesen az orvosok bérének rendezését.

Szerintük a mostani koronavírus járvány rávilágított arra, hogy a magyar egészségügy szerkezeti és financiális megújítása mára halaszthatatlanná vált. Szilárd alapokon nyugvó, ugyanakkor rugalmas és hatékony közszolgáltató egészségügy nélkül az ország társadalma és gazdasága rövid időn belül súlyos károkat szenvedhet. 

“A magyar emberek egészségének védelmét nem lehet tovább –a gyorséttermi dolgozókéval megegyező 900 forintos orvosi és a szakmunkásokétól is elmaradó– 1700 forintos szakorvosi nettó órabérre építeni.” - írják levelükben.

Egy átlátható, betegbiztonságot garantáló rendszer az egyik legfontosabb közérdek, amelyhez elengedhetetlen az orvosbérek hosszú ideje esedékes rendezése. A bérrendezés nélkül ugyanis: 

  • nem állítható meg az orvosok elvándorlása
  • nem garantálható az egészségügyi közellátás működése, a járvány elleni hatékony védekezés
  • nem számolható fel a hálapénz-rendszer (korrupciós kockázat)
  • az egészségügy megindult átalakításához nem nyerhető el az orvosok tevőleges együttműködése 

 A nemzetközi és hazai összehasonlításban példátlanul alacsony orvosi bérek rendezéséről évek óta folynak eredmény nélküli tárgyalások és ennek újraindítását is eredménytelenül kérték a Kásler-féle minisztériumtól. 

Levelükben megfogalmazzák, hogy most már nem a tárgyalások folytatása, hanem a bérrendezés vált halaszthatatlanná, erre nemzeti erőforrást kell alkotnia az ország vezetésének. 

Erre ők már benyújtották a Magyar Orvosi Kamara által szakmailag megalapozott bértáblát, amely az általános orvosnak 2500 forintos, a szakorvosnak 4300, a pálya végén lévő szaktekintélynek 7000 forintos nettó órabért jelent – és ezzel az orvostársadalom támogatása mellett az ország búcsút inthetne a hálapénznek.

Mindeközben a Kormány benyújtotta a 2021-es költségvetést a Parlament elé. A költségvetés LXXII. EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI ÉS JÁRVÁNY ELLENI VÉDEKEZÉSI ALAP elnevezésű fejezetében a gyógyító-megelőző eljárások tervezett 9,6%-os emelése nem fedezi az egészségügy betegbiztonságot garantáló és a járványveszély miatt megnövekedett költségű működését, és nem tartalmazza az egészségügyi dolgozók pályán- és itthon tartásához szükséges bérek fedezetét.

Jogos az egészségügyi dolgozók elvárása, hogy ők bizonyítottak a kórházakban, a társadalom pedig egy emberként tapsolt munkájuk elismeréseként, ezek után a kormány kezében van a változtatás lehetősége: egy élhető, mindenki számára hozzáférhető és a fiatal szakemberek itthon maradását biztosító egészségügyi rendszer életre hívása.

A MOK elnöke azzal zárja levelét, hogy 

“kérjük Miniszterelnök Urat, hogy mielőbb ossza meg az orvostársadalommal, hogy  és milyen mértékű orvosi béremelést tervez a Kormány a 2021-es évben.”

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2415730200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása