Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

DÖNTŐ CSAPÁSRA KÉSZÜLNEK BENCSIKÉK A TATABÁNYAIAK ELLEN! 2(!)milliárdot vinnének el

bencsik-janos-orban-viktor-pestibulvar-hu.jpg

Újabb részletek derültek ki arról,  mennyi helyi adótól fosztják meg a tatabányaiakat Bencsikék. 

Tegnap írtunk a gépjárműadóról, amelyet most már teljes egészében bekebelez a központi büdzsé, de ennél van egy lényegesen nagyobb tétel, jövőre nagyjából két milliárd forintnyi összeg, amelyet a tervek szerint elvenne a kormány a most benyújtott törvényjavaslat szerint.

Az országgyűlés előtt fekvő 2021-es évi költségvetésről szóló törvényjavaslat alapján, nemhogy támogatná a kormány az önkormányzatokat, hanem komoly pénzeket csatornáz be saját magához. A járvány ürügyén elvont gépjárműadó- bevétel Tatabánya esetében 200 millió forintra tehető, az önkormányzatok ún. szolidaritási hozzájárulását a négyszeresére emelik, országos szinten a korábbi 43-ról 160 milliárdra. Ebből kb. 127 milliárdot az olyan vidéki és iparral rendelkező városoknak kell kigazdálkodniuk, mint Tatabánya. Városunk 2020-ban 480 milliót fizet be az államkasszába ezen a címen, ami a tervek szerint 1,5-2 milliárdra nőhet, ha a kormány valóban beszedi a költségvetésben szereplő bevételt. 

A 1,5 milliárdos növekmény nagyjából megegyezik az idei, tatabányai fejlesztésre fordítható kerettel, vagyis ha ezt a pénzt az államkasszába kell jövő évtől utalni akkor a tatabányaiak járnak rosszul, gyakorlatilag nem marad semmire“-írja Renczes Dávid helyi önkormányzati képviselő a Facebookon.

Mit is jelent ez pontosan, teszi fel a kérdést az egyszeri polgár Tatabányán is.

Nagyjából arról szól a történet, hogy ezek után az önkormányzatok többsége csak álmodozhat majd a fejlesztésekről, hiszen a tét a működés biztosítása lesz.

Ha megszavazzák, márpedig a költségvetést szinte biztosan megszavazzák Bencsik Jánosék, akkor szinte az egész ország hatalmas pácba kerül, és ez a javaslat tényleg nem látszik másnak, mint egy egészpályás letámadásnak és kicsinyes bosszúnak, az októberi önkormányzati választási eredményért. 

Azt azért el kell mondani, hogy az ellenzéki vezetésű városoknak számolniuk kellett vele, mindent megtesznek Orbánék, hogy kivéreztessék őket. Bár valószínűleg ilyen nagymértékű leszámolásra nem készültek. Azt is számításba kellett venniük, hogy olyan helyeken lesznek a támadások, amelyekre semmi befolyásuk nincs a városvezetőknek, egyszerűen kormányzati döntés és kész, fentről döntenek, ők meg helyi szinten magyarázzák el a polgároknak, miért nem lesznek további fejlesztések, csak azok, amelyek még a Fideszes éra alatt kezdődtek. 

Hatalmas, de átlátszó fogás egyébként: a politikai ellenfél döntését kell megmagyarázni helyben, és viselni a következményét, politikailag is. Ez nagy szívatás, erre kellene valamit kitalálni a másik oldalon. Most már az ellenzéki politikusoknak ténylegesen el kell magyaráznia az embereknek, miért nincsenek saját ügyek elindítva Tatabányán sem, csak vérszegény próbálkozások. Most ismét kaptak egy esélyt, amivel lehet élni, és ezt szépen lehet kommunikálni a lakosságnak, hogy ez már az ő bőrükre megy.

Kíváncsian várjuk, hogy a helyi fideszesek tiltakoznak-e - ez naivitás persze - , hiszen ők még levegőt is legtöbbször csak akkor vesznek, ha fentről engedélyt kapnak rá.

 

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8915719338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása