Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ELTŰNIK A TATABÁNYAI BOLTOKBÓL IS A NEJLONZACSKÓ! Betiltják az összeset január 1-től!

nejlonzacsko-betiltva.jpg

Ha a parlament is elfogadja (és erre minden esély megvan), környezetvédelmi szempontból kifejezetten előremutató jogszabály születik Magyarországon: az egyszer használatos műanyagokhoz hasonlóan nálunk is betiltják az üzletekben idáig rutinszerűen adott kisebb és közepes méretű nejlonzacskókat.

A magyar tiltást hosszas előkészület után egy ITM-es minisztériumi rendelet és egy törvény fogja jogerőre emelni, a törvényt az Index információi szerint már a jövő héten elfogadhatja az országgyűlés. A magyar szabályozás – ha valóban ebben a formában fogadja majd el a parlament – jócskán túlmegy az uniós irányelven. Mi ugyanis több más országhoz csatlakozva betiltjuk a nejlonzacskókat is, pedig ez az EU-s rendelkezésben nem szerepelt.

Jövő év JANUÁR 1-jétől betiltják  a boltokban adott nejlonzacskókat. A tiltás az 50 mikronnál vékonyabb hordtasakokra (emberi nyelven: nejlonzacskókra) vonatkozik. Két típus tartozik ide:

  • azok az átlátszó, fül nélküli, idegesítően könnyen szakadó zacskók, amiket pékáruhoz és a zöldséghez-gyümölcshöz szokás letépni a tekercsről a szupermarketben;
  • és az eggyel nagyobb, sok boltban a pénztárban árusított, közepes méretű, gyakran csíkos zacskók, amik két-három kilót még nagyjából elbírnak.

Jövő év elejétől tehát egyiket sem lehet majd kapni a boltokban, és ez mindenképpen jó irány. A nagyobb, tényleg teherbíró nejlonzacskók maradhatnak, ezeknek a használatát termékdíjjal próbálják csökkenteni: a díjat két éve jelentős mértékben, 1900 Ft/kg-ra emelték, így egy vásárlásnál nagyságrendileg 50 forintba kerülnek. Ezeket egy élelmiszerboltban a vevő továbbra is megvásárolhatja, nagyobb vásárlásnál, mondjuk egy ruhaboltban a költségét sokszor inkább az üzlet nyeli be, és ingyen adja a vásárlónak.

A magyar szabályozás értelmében nemcsak az egyszer használatos műanyagzacskókat tiltják be, hanem azokat is, amik elvileg újrafelhasználhatók: ez ugyanis a valóságban szinte egyáltalán nem valósult meg idáig sem, a használt, koszos zacskókat senki nem szokta szelektálni, ha mégis igen, könnyen elfújja őket a szél, és végül nem jutnak el a hulladékfeldolgozóba.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9415701552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása