Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ELTŰNT TÖBB EZER MINTA KÖZPONTILAG! Át kell írni a koronavírus forgatókönyvét?

mullercecilia-sargakabat.jpeg

Közel négyezer vizsgálati minta tűnt el szerdán a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról. 

Az év 11. és 12. hetében az egészségügyi intézmények ezerszámra kezdtek influenza vizsgálati mintákat küldözgetni a népegészségügyi központba – de kiderült, hogy más okozta betegeik tüneteit. Nem tudjuk, hogy mi, csak azt: a nyomokat utólag, a héten eltüntették - számolt be a Válasz Online.

Kézenfekvő arra gondolni, hogy ha az influenza és az új koronavírus tünetei összetéveszthetőségig hasonlóak (magas láz, felsőlégúti vagy bélrendszeri panaszok), akkor meg kell nézni, hogyan alakult az inlfuenza gyanújával orvoshoz fordulók aránya és ebből mennyi volt influenzás.

A portál összehasonlította az idei és a tavalyi adatokat, és most hiába mentek nagyon kevesen orvoshoz, a 12. héten mégis nagyon sok mintát küldtek be a népegészségügyi központba tavalyhoz képest, ezért végigbogarászták az influenzajelentéseket az év elejétől.

Talán már nálunk is itt volt a koronavírus februárban, vagy januárban, csak influenzának gondolta mindenki?

2020-ban az első héttől a tizenegyedikig, heti 100-200 között volt a beküldött minták száma, az esetek 30-50 százalékában influenza. Semmi különös. És a Válaszonline újságírója újra elővette a 12. heti adatokat, de ekkor már egészen más adat szerepelt az NNK honlapján, mint egy órával korábban. Ez a mai világban azért nem jelent megoldhatatlan problémát, ugyanis előbányászható a régi táblázat is. Nézzük!

Így néz ki a mostani jelentés

nnk_antsz_honlap_ujmachinacio-valaszonline-hu.png

„A 12. naptári héten 70 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba, az előző heti 165-tel szemben. Harminc esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 18 influenza A és 12 influenza B vírus okozta fertőzést azonosítottak.”

És így az eredeti

nnk_antsz_honlap_regimachinacio-valaszonline-hu.png

„A 12. naptári héten 2 855 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), közel kétszerese az előző hetinek (1 248). Harminc esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 18 influenza A és 12 influenza B vírus okoztafertőzést azonosítottak.” 

A 2855 vizsgálati anyagból hirtelen 70 lett, az előző heti 1248-ból pedig 165. Mert a 11. héttel pontosan ugyanaz történt, mint a tizenkettedikkel. 

És mi az oka annak, hogy a korábban a minták 30-60 százalékában tudták valamelyik influenzatörzs jelenlétét kimutatni, a 11. héten azonban a hirtelen drasztikusan megnövekedett vizsgálati anyagban csak 61 db influenzavírus okozta fertőzést azonosítottak, vagyis 5 százalékos a találati arány? A 12. héten pedig 1 százalékra csökken ugyanez az arány. Hiába küldik be tömegével az anyagot, nincs benne influenza. Ha nem az, akkor mi van benne? 

A lap erről megkérdezte a Nemzeti Népegészségügyi Központot, miért módosították utólag az adatokat, és miért szüntették be hetekre az influenzajelző-szolgálat jelentéseinek közlését, és ha nem influenza volt a mintákban, akkor mi? Bevizsgáltatták-e a mintákat koronavírusra? Választ nem kaptak egyelőre

Összegzésként:

 

  • Márciusban hirtelen megváltozott az orvosok viselkedése, egy hét alatt annyi vizsgálati mintát küldtek be influenzatesztre, mint az egész szezonban összesen. Majd a következő héten még sokkal többet.
  • A mintákat influenzaszerű megbetegedések miatt küldték be, de minimális arányban tartalmaztak influenzavírust.
  • A két rendhagyó hét után hosszú ideig, egészen május 6-ig nem közöltek újabb heti jelentéseket.
  • Május 6-án a korábbi jelentéseket megváltoztatták, eltüntettek belőlük több ezer vizsgálati mintát.
  • Nem válaszoltak a kérdésekre. (Eddig.)

 

Nagyjából ugyanebben az időben a kormány határozott járványügyi intézkedéseket hozott, de meglehetősen zavaros körülmények között. Előbb megtiltották, hogy szünetet rendeljenek el egy középiskolában, ahol az egyik gyerek szülője koronavírusos lett, majd teljes országos oktatási zárlatot rendeltek el. Esetleg részben ezek alapján az adatok alapján?

Mi érdeke lehet az államnak visszamenőleg eltüntetni a tesztre beküldött minták számát? Ráadásul a WHO oldalán a jelentéseik megmaradnak, ezekből az is kitűnik, hogy a 13. hétre már 4496 tesztet jelentettek. Minden korábbinál kevesebb influenzatalálattal.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr10015674682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása