Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

HA REMÉNYKEDTEK A TATABÁNYAI ROMÁK, DIKH CSAK VÓT! “Kilopták” a cigányok alól a tévét

baloghelek-dikh-falelott-romnet-hu.jpg

VOLT EGY REMEK ÖTLET! 

Mai cikkében számolt be a RomNet, hogy eredeti, cigány ötletgazdái kezéből “kilopták” az első televíziós csatornájukat, megfosztva a romákat nem csak a kábeltévés, hanem az online világtól is. 

A portál végigvitte, hogyan szabadították meg Balogh Elek alapítót apránként az ötlet 100 százalékától. A RomNet-nek azt mondta, hogy jóhiszeműségének áldozata lett.

A Dikh Tv 2015-ben egy kispesti irodából, a kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetőjének alapításával indult el. Balogh Elek előbb kicsiben álmodott, apró léptekkel rakta le egy önálló médium alapjait, amely elvben és gyakorlatilag is áttörő és átütő erőt és jövőképet mutatott, illetve mutathatott volna. A kezdeti botladozások, az amatőrnek tekinthető kivitelezések és a sok negatív megjegyzések, bírálatok ellenére az ország első online TV csatornája rendületlenül haladt előre, és gyűjtötte a követőket, a nézőket.

Aztán tavaly jött a nagy áttörés, elindult a Dikh Tv csatornát működtető Első Roma Media Kft., amelynek Radu Morar (a Tematic Media Groupon keresztül) és Balogh Vanessza Vivien (Balogh Elek alapító lánya) fele-fele arányban volt tulajdonosa. Balogh Vanessza ügyvezetője is volt a Dihk TV-t működtető Első Roma Media Kft.-nek. Morar a Sláger FM, a Sláger TV, a Fishing&Hunting (horgász-vadász csatorna) tulajdonosaként is ismert, több évtizede aktív médiabefektetőként Magyarországon. 

Aztán pedig megjelent a NER a kapuban, ugyanis elsőként a HVG írt február közepén arról, hogy az Első Roma Média Kft.-ben egy olyan vállalkozás szerzett 20 százaléknyi részesedést, amelynek tulajdonosa Schatzné Kovács Marianna, romológus végzettségű nő, akinek férje, Schatz Péter, aki a tulajdonosa volt a Ripostnak, amit a fideszes médiaholding, a KESMA számára odaajándékozott. A Habony Árpád üzleti köreihez köthető befektető, az Am-Bud-Pek Kft. tavaly novemberben szerzett részesedést az Első Roma Média Kft.-ben, azaz a Dikh TV-t működtető vállalkozásban. A részesedést úgy szerezte meg, hogy Radu Morar és Balogh Vanessza 10-10 százaléknyi részesedést adott át Schatzné Kovács Mariannának.

Schatz Péter felesége akkor úgy nyilatkozott, hogy ő a Dikh TV-ben a roma kultúra sokszínűségét szeretné bemutatni, hogy ezzel is elősegítse a roma integrációt, amely iránt ő maga is őszintén elkötelezett.

Aztán még sem alakultak az ideáknak megfelelően a viszonyok, ugyanis a tévét működtető cégben azóta olyan változások mentek végbe, melyek következtében a TV-t alapító Balogh Elek és Vanessza lányának 40 százalékos tulajdonrészéből semmi nem maradt, kikerültek a döntéshozatalból, a cégjegyzésre jogosult pedig Schatzné Kovács Marianna lett.

A RomNET azt írja, „a választási kampányok közeledtével a kormányzat minden bizonnyal szeretné majd megszólítani a romákat is, és látva a médiabirodalom és a reklámpiac abszolút kormányfölényét, sejthető, hogy a befektetői kör is jelentős hasznot remél a kormányzati hirdetésektől. Ha más kormányközeli internetes médiumok évi több száz milliós, vagy akár közel 1 milliárdos bevételt, támogatást kapnak, a Dikh Tv is számíthat legalább évi fél milliárdos reklámbevételre. Amiből persze a romáknak már nem juthat semmi hiszen senki nem maradt az irányító testületben, vagy a részvénytulajdonosok között.”

Balogh azt mondta: „A folyamatos megalázó és kellemetlen helyzetek, a figyelmen kívül hagyás arra kényszerített, hogy a nevemet és a becsületemet mentsem, ezért nem maradt más választásom, minthogy kilépjek” – mondta a RomNet-nek, hozzátéve, a 40 százalékos tulajdonrészét fele-fele arányban vette meg a két társa, Schatzné és Radu Morar, a Sláger TV tulajdonosa.

Balogh azt mondta, bár kisemmizve érzi magát, szívesen újrakezdené a nulláról is. 

Saját gyermekének tekinti a Dikh Tv-t, ami szavai szerint a szívügye volt, és szeretne továbbra is a médiával foglalkozni. Úgy véli, az online világban és az ő tapasztalatával sokkal gyorsabban és kevesebb munkával újra lehetne építeni egy új roma médiát, egy igazi televíziót, ahol valóban a fontos kérdésekkel és helyzetekkel foglalkozhatnának, nem csak a mulatással és a jókedvvel.

(RomNet)

 

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5015622652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása