Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

BAJBAN A TATABÁNYAI MELÓSOK! A vírus okán durva Munkatörvénykönyv módosítás

neirdala.jpg

Tegnap megjelent egy új kormányrendelet, amelynek elvileg az a célja, hogy rugalmasságot biztosítson a munkahelyeken a jelenlegi helyzetben.

Ezzel kapcsolatosan megkérdeztünk érdekvédőket, akik elmondták, az intézkedés rendkívüli veszélyeket tartogathat a munkavállalók számára, ezért kérje a helyi szakszervezet vagy egy tapasztalt jogász / szakember segítségét, ha erre kerülne sor. A legfontosabb, hogy csak ésszerű kompromisszumokba menjünk bele. 

Ahogy a rendelet fogalmaz, a szabályozás a kihirdetett veszélyhelyzet idejére, valamint az azt követő 30 napig érvényes.

Mi az ami a fő veszélyt jelenti a munkavállalókra nézve a Kormányrendeletben?

A szóban forgó rendelet gazdasági okokra hivatkozva szinte teljhatalommal ruházta fel a munkáltatókat. Ez rendkívül veszélyes, ugyanis a munkavállalók alárendelt helyzetben vannak a munkáltatóval szemben és egyedül szinte soha nem alkuképesek. 

Szinte mindannyian átéltük már, amikor a főnök nyomást gyakorolt ránk, a fizetésünk egy részével vagy a megélhetésünkkel fenyegetett, ha nem akartunk bizonyos esetekben kötélnek állni. 

A kormány által meghozott jogszabály miatt erre ismét kiváló lehetőség lesz!

Itt előnyben lesznek azok, akik szakszervezeti tagok, hiszen ők kérhetnek szakmai segítséget, de a többieknek is hozzáértő jogi segítség igénybevételét javasoljuk.

A LEGFONTOSABB, HOGY SEMMIT NE ÍRJ ALÁ AZONNAL!

Nézzük, melyek a kormányrendelet, idevágó főbb rendelkezései:

A rendelet első 3 pontja lényegében azt jelenti, hogy az alábbi kérdésekben a munkáltatót nem köti sem a munka törvénykönyve, sem a meglévő kollektív szerződés:

  • A munkaidő-beosztást a munkáltató innentől kezdve szabadon módosíthatja (bármely okból), a változtatások bejelentésének nincs időkorlátja (bármikor), vagyis AKÁR AZNAP IS elegendő közölni, hogy meddig fog tartani az aznapi munkaidő, vagy este értesíteni a munkavállalót, hogy másnap reggel menjen dolgozni
  • ugyanez vonatkozik az otthoni munkavégzés (távmunka) elrendelésére
  • munkavállalók egészségi állapotának mérése kapcsán (pl. lázmérés belépéskor) is (adatvédelmi, személyiségi jogi kérdésekről ugyanakkor itt se feledkezzünk meg!)

 

Ezeknél a pontoknál ott van lehetőség némi nyomás gyakorlásra, ahol van tökös szakszervezet, amely folyamatosan ott van, konzultál a munkáltatóval, és kölcsönös együttműködéssel eléri, hogy a munkavállalókat aránytalan hátrány, illetve kár ne érje. 

Önök szerint hogyan érintenek ezek családokat? A kisgyermekeseknek például megoldhatatlan problémát okozhat a munkaidő-beosztás önkényes, váratlan megváltoztatása. 

És elérkeztünk a kormányrendelet, legtöbb veszélyt jelentő (4)-es pontjához!

Eszerint a munkáltató és a munkavállaló külön megállapodásban eltérhetnek a munka törvénykönyvének rendelkezéseitől. 

Itt például óriási jelentősége van, hogy a munkavállalók alakítottak-e eddig érdekvédő szervezetet, ugyanis az előbbi 3 kivételtől eltérően (munkaidő-beosztás, távmunka, egészségi állapot ellenőrzése), ahol van kollektív szerződés, azok rendelkezéseitől a munkáltató és a munkavállaló külön megállapodása sem térhet el!

Ennél a pontnál a munkavállaló sokszor nincs abban a helyzetben, hogy egyénként nemet mondjon a munkáltatónak, aki így könnyen aláírathatja vele a megállapodást. A munkáltatónak kellő nyomás gyakorlásával most lehetősége van szinte bármilyen tartalmú megállapodás megkötésére az egyes munkavállalókkal! És itt hangsúlyozzuk, hogy ez a szabály bármiféle korlátozás nélkül, a Munkatörvénykönyvének, bármely szabálya tekintetében megengedi a szabad eltérést, ha nincs valaki résen. 

Csak a finomságok kedvéért, néhány nagyon húsbavágó kérdést felsorolunk:

- minimálbérnél alacsonyabb alapbér

- korlátlan napi és heti munkaidő

- szabadság kiadása akár másnapra, a munkavállaló a 7 munkanap szabadságával sem rendelkezhet

- fizetés nélküli szabadság kezdeményezése a munkáltató részéről

- hátrányos jogkövetkezmények alkalmazása

- munkavállalói kártérítési felelősség súlyosbítása (pl. ha selejtet gyárt a munkavállaló)

- nem jár végkielégítés

- nincs felmondási idő és/vagy felmentési idő

- munkavégzés (utasítás) megtagadásának feltételei

- állásidő esetére semmilyen körülmények között nem jár alapbér

- távmunka esetén nem jár a teljes munkabér

Magyarán szólva, most a 

KORMÁNYRENDELETNEK KÖSZÖNHETŐEN “ÖNKÉNT”, SZERZŐDÉSES ÚTON VAN LEHETŐSÉG A MUNKAVÁLLALÓKAT KIZSÁKMÁNYOLNI!

A munkavállalók védelmét gyakorlatilag most semmi nem garantálja, csak azokon a helyeken, ahol valós érdekvédelem működik, ennek hiányában marad a mostani alá-és fölérendeltségi viszony. 

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7815539328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása