Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

70 MILLIÓVAL DRÁGUL A KÖNYVTÁR ÉPÍTÉSE! Most vették észre, hogy az elején gond volt 

jamk_20200129_01.jpg

Úgy tűnik, hogy még nem elegendő az eddig a József Attila Megyei Könyvtár felépítésére fordítandó pénz, az kivitelező duó által benyújtott újabb igényt hivatalosan is elfogadottnak nyilvánították.

Emlékezetes, hogy a meglévő épület eredeti rendeltetése (azaz, mint megyei könyvtár) nem változik, de egy új rendeltetéssel bővül, ami egy kávézó. Értik?! Hogy ki lesz, aki rentábilisen üzemeltesse, a városban közpénzen felépített immár sokadik kávézót? Kit érdekel? (Legalábbis a projekt döntéshozóit biztosan nem, mintahogy Tatabánya eddigi vezetőit sem)

jamk_20200129_02.jpg

Az új könyvár hasznos alapterülete több, mint 3000 m2, lesz, amiből a kávézó egymaga 123 m2-t fog kitenni.

Az épületet az Extreme-Park-os Ercsey Áron cége, az EP Konstruktív Kft. illetve a nemrég szennyvíz bajairól elhíresült Árpád Gimnáziumot építő LATEREX Építő Zrt. párosa építi.

Az eddig érvényben lévő szerződést most módosították, egészen pontosan január 7.-én, de valamiért csak január 29-én tették közzé.

Az eddig sem olcsó, 2,034Milliárdért elkészülő épületet, a módosítást követően 2,107Milliárdért fogják megépíteni, azaz több, mint 70 millióval drágábban

Több dologra hivatkoznak a plusz igény indokaként:

Arra hivatkoznak MOST, hónapokkal később, hogy még a bontás előtti helyszíni bejárás során realizálódott, hogy az épületben maradtak olyan beépített berendezési tárgyak, bútorok, amelyeket statikailag nem lehet önmagukban elbontani, csak az érintett épület, épületrész meg-, illetve elbontásával együtt, és ezek a tételek nem szerepeltek a tendertervben.

A közbeszerzési eljárás során kiadott tendertervek úgy készültek, hogy a gyermekkönyvtár épületrész a födémmel együtt megmarad. Azonban a feltárások során (régi lapostető rétegrend bontása után) váltak láthatóvá az addig rejtett csomóponti részletek, és lehetett megállapítani, hogy statikailag nem megfelelő az épület födémszerkezete, a jelenleg hatályban lévő tervezési és jogszabályi előírásoknak sem felel meg. A kiviteli terveket készítő statikus tervező a feltárt adatok alapján tudta pontosan modellezni, és ellenőrizni a födém teherbírását, ekkor derült ki, hogy a régi födém teherbírása nem megfelelő.

Az épület bontási munkái során az alaptestek feltárásai és vizsgálatai alapján az épület tervezett funkciója indokolta az alapozások jelentős megerősítését. A kiviteli tervek elkészítése során jelentős eltérések keletkeztek a tendertervekben szereplő tartószerkezeti tervekhez képest, azokat az alapozásra vonatkozóan módosítani kellett. Új alaptesteket kellett elhelyezni, a meglévők állapota miatt azokat helyenként vissza kellett vésni, valamint az előre jelzettnél jelentősebben megerősíteni.

Szerződéskötést követően változtak bizonyos katasztrófavédelmi előírások, nevezetesen az egyeztetések során a szakhatóság a menekülő lépcsőházon kívül előírta még a tömörraktárra is a hő- és füstelvezetési rendszer beépítését. Erre való tekintettel a közbeszerzési eljárásban kiadott tendertervekben meghatározott műszaki tartalom módosítása vált szükségessé a hő- és füstelvezetés vonatkozásában.

Nincs itt semmi látnivaló, a malacperselyek csak híznak tovább!

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4115465994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása