Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYÁRA IS ILYET, DE GYORSAN: Busz, amely menet közben tisztítja a levegőt

busz_7.jpg

Milyen jó lenne, ha nálunk is közlekedhetnének ilyen levegőtisztító buszok. Egy speciális szűrőt szerelnek a buszra, ami láss csodát, csak 10 százalékkal kerül többe, mint a hagyományos társai. Szerintünk nagyon megérné.

A Bluestar nevű brit buszos szolgáltató 2018 óta tesztelt Southampton utcáin egy olyan városi szóló buszt, amely a városi levegő tisztításában is aktívan részt vesz. A jármű tetejére egy olyan szűrőt szereltek, amely másodpercenként egy köbméter levegőt szív be, kiszűri belőle az ultrafinom mikroszennyeződéseket, és hátrafelé már a tiszta levegőt engedi ki.

A próbaüzem alatt a busz 3,2 millió köbméter levegőt áramoltatott át a szűrőn, és 65 gramm szennyeződést szedett össze. Ez önmagában egy város méretéhez képest nem sok, de ha minden buszra hasonló szűrőt szerelnének, annak már lényeges hatása lehetne. A megoldást további hat angliai régióra terjesztik ki.

A The Guardian tudósítása szerint a szerkezet 20 ezer fontba, azaz közel 8 millió forintba kerül. Egy modern, Euro 6-os környezetvédelmi szabványnak megfelelő szóló busz ára jelenleg 85 millió forint körül van, és kevesebb káros anyagot bocsát ki, mint egy dízel személyautó. A levegőszűrő így kevesebb mint 10 százalékos beszerzési áremelkedést okoz- írja a g7 portál.

A klímaválság jegyében ez egy nagyszerű fejlesztés.

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7915431136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása