Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

BRUTÁLIS FORDULAT AZ INGATLANPIACON! Tatabányán lejtmenetbe kapcsolnak az árak?

lakas_hirdetes_eladas.jpg

Megkezdődött a tavalyi év felétől a teljes a fordulat az ingatlanpiacon, a napi.hu cikke szerint.

Ez most már ott tart, hogy idén januárban jelentősen nőtt a magánszemélyek által meghirdetett ingatlanok száma, a fővárosban 57 százalék, a megyeszékhelyeken 53 százalék a növekedés az egy évvel korábbi állapothoz képest.

Látványos visszaesést produkált a lakáspiac 2019 harmadik negyedévben a hivatalos adatok szerint. Ebben az időszakban 19 329 használt és új lakás talált gazdára, ez 56 százalékkal marad el a 2018 harmadik negyedévétől, a múlt év első és második negyedévéhez képest pedig 50, illetve 44 százalékos zuhanásnak felel meg - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely saját adatokon és a múlt év harmadik negyedévére vonatkozó hivatalos KSH-számokon alapul.

Még némileg módosítja majd a képet a végleges KSH-körkép, vagyis az összes adásvétel alapján visszafogottabb lehetett a csökkenés a piacon, de ez a hatás nem jelentős. 

A legnagyobb csökkenés a fővárosi használt lakások piacán látható: a múlt év harmadik negyedében mindössze 1472 ingatlant került új tulajdonoshoz, ami 82 százalékos zuhanást jelent éves összevetésben. A megyeszékhelyeken 52 százalékkal 3970-re csökkent az adásvételek száma, a nagyobb vidéki városokban 6835 tranzakció történt, ez 50 százalékos hanyatlást jelent az előzetes adatok szerint.

A lakáspiaci forgalom hirtelen csökkenésével párhuzamosan az árak éves összevetésben még emelkedést mutattak a KSH szerint. 2019 harmadik negyedében a használt lakások ára 14 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, az új lakások pedig 5,8 százalékkal drágultak.

A lakásdrágulás üteme az ingatlan.com kínálati adatai és a hivatalos számok szerint is lassulást mutat. A lakásadásvételek számának csökkenést, a drágulás lassulása összességében arra utal, hogy a lakásárak plafon közelében vannak, a vásárlóknak a mostani szinteknél magasabb ár nem igazán fér bele. Ez a korábbi trendhez képest egyértelmű fordulatot jelent és a vevők számára nagyobb mozgásteret biztosít egy-egy lakásvásárlásnál a jövőben - véli Balogh László.

A portál elemzése szerint, akik most terveznek lakást vásárolni a nagyvárosokban, azok széles kínálatból válogathatnak. Legalábbis január közepén a magánszemélyek kínálatában 57 százalékkal több budapesti lakáshirdetés volt, mint tavaly januárban, a megyeszékhelyeken pedig 53 százalékos volt a bővülés.

kép: illusztráció

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5515428270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása