Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYÁN NYILVÁNOS LESZ A KÖZPÉNZ ELKÖLTÉSE? Schmidt Csabáék támogatni fogják?

 korrupt.jpg

Fontos napirendet tárgyalnak holnap Tatabányán a képviselők, amennyiben hozzákezdenek az átláthatósági rendelet tárgyalásához. 

Mondjuk most nem lesz még semmilyen érdemi eredmény, hiszen ez egy munkaanyag, amelyet az ígéretek szerint a tatabányaiak széles körével megvitatnak, legalábbis az előterjesztésben ez áll. Eddig nem forszírozta helyben szinte senki, hogy az emberek tudják, mennyit keresnek a képviselők és az önkormányzati cégek vezető, illetve, hogy egyes beruházások mennyibe kerülnek és ezek az információk könnyen eléhetőek, nyomonkövethetőek legyenek. Persze erre mondhatják azt, hogy a vagyonnyilatkozatok nyilvánosak, de azt még az átlagemberek is tudják, hogy csak egy igazán hülye politikus bukik le a saját vagyonnyilatkozatával. Eddig is azzal próbáltak érvelni a megbukott városvezetés emberei, hogy a beruházások dokumentumait ki lehet kérni bárkinek, vagy meg lehet találni, de tapasztalatból tudjuk, hogy ez csak elvileg van így, és megvannak rá a legális jogi trükkök, hogyan tagadják meg, vagy hogyan késleltessék az információ kiadását. 

De akárhogyan is trükközik a hatalom, az embereknek joguk van tudni, mi történik a közös vagyonnal, milyen döntések születnek az ő befizetett adóforintjaikból, ráadásul elég nagy az igény az átláthatóságra. Ezáltal egyébként a polgárok is sokkal tudatosabban foglalkoznak a közélettel, mert látják, hogy van értelme ellenőrizni a hatalmat. Persze ez a jelenlegi kormánynak nagyon nem tetszik, de az már legyen az ő problémájuk.

Nagyon fontos lesz például, hogy a polgármester, az alpolgármesterek, önkormányzati képviselők és az önkormányzati cégek vezetőinek vagyonnyilatkozata fent lesz a városi honlapon, aminek a jelentős megújítására is ígéretet tesznek.

Ami még talán ennél is fontosabb, hogy azok a szerződések is elérhetőek lesznek, egy-két kattintással, amit az önkormányzat köt a különböző beruházások tervezőivel, kivitelezőivel, sőt minden szerződést feltöltenek a városi oldalra, ráadásul kereshető formában (próbálja meg most valaki). De még az önkormányzati cégek gazdálkodását is megnézhetjük, például, mennyit és mire költött az Erőmű vagy a T-Busz. És ezt nem csak a cégek, hanem az egész önkormányzati pénzügyi és egyéb működése esetében ígérik, hogy így lesz. Tehát ha a polgár rászán egy félórát vagy egy kicsivel többet, megnézheti az önkormányzat pénzügyi dolgait vagyis a közösen összeadott adóforintjainkkal mi történik.

Várhatóan már a holnap az átláthatósági rendelet munkaanyagának vitája is meglehetősen izgalmasnak ígérkezik.

 

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1615421432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása