Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

AKIK HIVATALOSAN HÜLYÉT CSINÁLTAK BENCSIKÉKBŐL: Európai bíróság védte meg a Kétfarkúakat

ketfarku_1.jpg

Azt ki lehet mondani, hogy a Kétfarkúak a legkreatívabb ellenzéki párt Magyarországon, aki rendre borsot tudnak törni a Fidesz orra alá. Akikkel nem tudnak mit kezdeni, állandóan kicsúsznak a hatalom korrupt mancsai közül és röhögnek egy nagyot. Méghozzá úgy, hogy megmutatják az embereknek a véleménynyilvánítás erejét, és azt, hogy merjenek gondolkodni és mondják el a véleményüket, plusz álljanak is ki érte. Most ismét hülyét csináltak Orbánékból.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a kormány megsértette a Magyar Kétfarkú Kutya Párt véleményszabadsághoz való jogát, amikor a hatóságok megbüntették a 2016-os kvótanépszavazásra készült mobilapplikációja miatt- írja az Index.

Ebből is látszik, mennyire nem fogékony az iróniára a kormány. Persze a Kutyák humora karcos, de a viccpárt fennállás óta nem tudtak velük mit kezdeni, általában zavart okoznak az erőben, mint ahogy most is.

Egyébként a népszavazáson erre a kérdésre kellett válaszolni:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

A végül érvénytelen népszavazás előtt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt amellett kampányolt, hogy a szavazók érvénytelenül szavazzanak, mert ez a távolmaradásnál is erősebben fejezi ki, hogy elutasítják a kormány menekültpolitikáját (a "nem" szavazat leadása növelte volna az érvényesség esélyét, ami a kormánynak kedvezett volna).

A Kutyapárt azért készítette a telefonos appot, hogy a szavazók névtelenül megoszthassák egymással az érvénytelen szavazólapjukról készült fotókat, egyfajta kreatív versengésre ösztönözve őket, hogy ki tudja frappánsabban kifejezni a nemtetszését. 

A Kétfarkú applikációja a Nemzeti Választási Bizottság szerint sértette a választás tisztaságáról, titkosságáról és a rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló törvényi rendelkezéseket: a szavazólap nem a választóké, ezért azt nem lehet kivinni a szavazóhelyiségből, és fényképet sem lehet róla készíteni, mert az csaláshoz vezethet. 

A strasbourgi bíróság egyhangú döntése szerint a párt eljárása, melynek eredményeként lehetővé vált a szavazólapokról készült fotók anonim közlése, egyrészt nem sértette a szavazás rendjét és tisztaságát, viszont elősegítette a szólásszabadság érvényesülését: a párt megbüntetése indokolatlan volt.

A magyar államnak a százezres büntetésnek megfelelő 330 eurót, és további 3 ezer eurónyi (kb. 930 ezer forintot) költséget kell a Magyar Kétfarkú Kutya Párt számára megtérítenie.

A párt akkor így reagált:

“Örülünk, hogy sikerült 20 kétfarkú kutyás pólóval lefizetnünk a strasbourgi bírókat. És nyilvánvalóan hazaárulás történt: Strasbourg korlátozni akarja a magyar emberek jogát, hogy megsérthessék mások véleményszabadságát.”

A döntés ellen a magyar állam a bíróság Nagykamarájához fellebbezett. A testület ma nyilvánosságra hozott döntése megerősítette a 2018-as döntést, viszont 3 ezer eurónyi (1Mft) költségtérítés helyett most már 7,600-at (2,5 Mft) kell fizetni. Az ítélet ellen nincs helye további jogorvoslatnak.

 

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2215418454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása