Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

10 MILLIÓ ÜNNEPLÉSRE A TATABÁNYAI SPORT CLUBNAK?! Jövő héten eldől a sorsa

tsc.jpg

Jövő csütörtöki közgyűlésükön szavaznak egy 10 millió forintos indítványról, amelyet a Tatabányai Sport Club használna fel, alapításának 110 éves évfordulójának megünneplésére. 

Egy ilyen patinás sportklub születésnapját bizony meg is kell ünnepelni, hiszen egy város életében nagyon fontos a sport és a sportélet. Lesz ott jutalom, kiadvány, mindenféle rendezvény, ha a képviselők többsége megszavazza.

Az előterjesztők Schmidt és Kupcsok képviselők lesznek, talán ezzel a volt polgi úgy gondolja egy kicsit a hóna alá kell nyúlni újonc képviselőtársának, hogy egyszer vérbeli politikus legyen belőle.

Álljon itt az előterjesztés kapcsán egy kis Tatabányai Sport Club történelem!

A TSC alapításának kezdeteiről a következőket írják  az egyesület honlapján:

“A hőskor első lépéseként a futball hódított. Az 1900-as évek első évtizedeiben rohamos volt a gazdasági gyarapodás, ezzel együtt a testnevelés és sport korai lépései is ekkor kezdődtek. A helyi fiatalok sportolási vágyai lassan találkoztak a már egyesületben gondolkodó, sportot szerető vezetők gondolataival. A kisebb-nagyobb füves területek adta lehetőséget kihasználva, 1908 elején már összejött egy csapatra való fiatal. 

Ők kezdetleges felszerelésükben, de nagyon lelkesen megmérkőztek a már ismert Tatai Testedzők Köre labdarúgócsapatával. A mérkőzést meglepetésre 2:1 arányban megnyerték a tatabányaiak.

Ekkor már elhatározták az úttörők és kezdeményezők egy labdarúgópálya kialakítását. A főszervező a Győrből idetelepedett fiatalember, Müller József volt, aki felismerte és kezdeményezte az egyesület megalakítását, lelkesen hirdette a sport szükségességét. A nagy lelkesedést látva egy fiatal bányamérnök, Frey Ferenc felkarolta a klub megalakításának ötletét, melyet rövidesen tett követett. 1910. február 6-án a régi Altiszti Kaszinóban megalakították a Tatabányai Sport Clubot, a TSC-t. Az elnök az ötletfelvető Frey Ferenc lett, titkárnak Szmuk Lajost választotta meg a jelen levő 71 lelkes sportszerető férfi. A leendő pálya kialakítására a MÁK Rt.-től kértek területet, melyet a mai újtelepi temetővel szemben meg is kaptak, ahol salakos pályát alakítottak ki, öltözők nélkül. A részt vevő fiatalokon kívül sok segítséget adott a vállalat is, felismerve a sportban rejlő sokféle lehetőséget.

A pályaavatás 1910. augusztus 21-én, a Győri ETO elleni mérkőzéssel történt, melyet a már régebbi sportmúlttal rendelkező vendégcsapat nyert meg. Megjegyzendő, hogy hivatalos források szerint több mint ezer néző előtt. Következtek sorban a mérkőzések és a szép eredmények. 1911-ben 2:0 az UTE ellen, az URAK ellen (szintén újpesti csapat) 5:0-ás győzelem. Később sok sikert könyvelhetett el a labdarúgás. Az újabb sportágak közül 1913-ban a kerékpározás jelentkezett szervezett formában, mely különösen a 20-as években virágzott, majd nem sokkal később az atlétika következett a sorban, melynek több más sportággal egyetemben Haller Imre volt a szervezője....”

További történeteket az idéb 120 éves TSC-ről ITT olvashatsz!

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8615412812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása