Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYAI VALÓ VILÁG! Havi félmillióért engednéd, hogy otthon megfigyeljenek?

kamera_1.jpg

Te engednéd, hogy félmillió forintért cserébe megfigyeljék az életed minden egyes pillanatát?

Ez nem egy költői kérdés, hiszen a Plasma nevű japán vállalat pontosan ezt csinálja: kétszázezer jent, vagyis kábé 550 ezer forintot fizetnek az embereknek, hogy az egész lakásukat bekamerázhassák.

Bár az ötlet elsőre hátborzongatónak tűnik, a Project Exographot sokan kitörő lelkesedéssel fogadták, olyannyira, hogy több mint tízezer ember jelentkezett a kísérleti nyúl szerepére. A résztvevők a pénzért cserébe megengedik, hogy a Plasma a nappalitól a hálószobáig az egész lakásukba kamerákat szereljen fel (kivéve a fürdőszobában) és egy hónapon keresztül folyamatosan megfigyeljék őket.

A cég vezetője, a mindössze 28 éves Hiriko Enno szerint a projekt egyfajta társadalmi kísérlet, aminek a célja, hogy kiderítsék, van-e igény az ilyen jellegű adatok árulására és megvételére. Ennek megfelelően a videókat később kielemzik, mesterséges intelligencia segítségével álcázzák a rajta szereplőket, majd pedig felmérik, vajon a cégek ezekért az adatokért is ugyanúgy fizetnének-e, mint mondjuk a keresési statisztikákért.

Tény, hogy a terv minden visszássága ellenére a Plasmának van néhány igencsak elgondolkodtató érve. A projekt leírásában például azt a kérdést teszik fel, hogy a mai világban, amikor az online adatainkat a tudtunk és beleegyezésünk nélkül adják és veszik a nagy cégek, valóban elítélhető-e etikailag, ha egy cég teljesen átláthatóan, ráadásul rengeteg pénzért akarja megtenni ugyanezt. A Project Exographban ugyanis a résztvevők minden róluk gyűjtött adathoz hozzáférhetnek, amiket offline tárolnak, így biztosítva, hogy azok véletlenül se szivároghassanak ki.

Hiroki amúgy eléggé utópisztikusnak látja a jövőt, szerinte ugyanis hamarosan, amikor az emberek helyett robotok fognak dolgozni, a pénzkereset egyik új módja az lehet, hogy az emberek az adataikat árulják. Az összeget is eszerint határozták meg eredetileg, vagyis annyit akartak felajánlani a megfigyelésért cserébe, amennyit Tokióban egy harminc körüli ember megélhetési támogatásként kap az államtól. Ezt viszont sokan kritizálták mondván, a Plasma kihasználja a szegényeket, így az összeget 132 930 jenről végül 200 ezer jenre emelték.

Az emberkísérlet a Project Exograph honlapja szerint november 25-én kezdődött el, de hogy tényleg elkezdték-e, azt nem tudjuk, mert az oldal november 19-e óta nem frissült.

(raketa)

 

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5615343730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása