Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Életveszélyes karácsonyi fényfüzérek miatt adtak ki figyelmeztetést

fenyfuzer.jpg

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elrendelte a karácsonyi fényfüzérek országos fogyasztóvédelmi vizsgálatát. Az ellenőrzés során az elmúlt hónapokban közel 150 ezer darab, nem biztonságos világító díszt, dekorációs eszközt vontak ki a forgalomból vagy semmisítettek meg a vámhatáron.Az ITM karácsonyi füzérek, egyéb világító díszek, kültéri dekorációs eszközök kereskedelmi forgalmának ellenőrzése a már kapható és az országba a vámhatáron beérkező termékekre is kiterjedt.

A minisztérium akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában elvégzett vizsgálatokon november végéig 26 különböző fajtájú villamossági termék közül 21 típus bukott meg. A tárca kezdeményezésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) együttműködésben 30 féle vámkezelni kért díszvilágítási termékből 28, a termékbiztonsági követelményeknek nem megfelelő típust sikerült megállítani a határon.

A fogyasztóvédelmi hatóság levetette az üzletek polcairól a vizsgálaton megbukott termékeket, mert azok akár áramütést vagy lakástüzet is okozhatnak - mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. Az országhatáron a vámhatósággal közösen megállított fényfüzéreket megsemmisítették, így azok már a boltokba sem kerülhettek be - tette hozzá az államtitkár.

Az ellenőrzött típusokból összességében csak minden nyolcadik bizonyult megfelelőnek és összesen 150 ezer darab veszélyes terméket sikerült kivonni a forgalomból - mondta Keszthelyi.

Az ITM műszaki laborvizsgálatán megbukott karácsonyi világító dekorációs termékek legjellemzőbb hibája

a vezetékek cérnavékonysága,

nem megfelelő szigetelése,

a csatlakozódugó elégtelen mérete volt.

A legtöbb esetben a vezetékeket nem tehermentesítették húzás és csavarás ellen, a hiányosságok miatt a termékek áramütést okozhatnak. Visszatérő hibaként jelentkezett még, hogy a hálózati vezeték hossza nem érte el az előírt másfél métert, a termékek vezérlő dobozainak széle éles volt, de előfordult, hogy a beltéri fényfüzért kültérre ajánlották.

Az ITM felhívja a figyelmet, hogy a súlyos veszélyt jelentő díszvilágítási füzéreket a kereskedő köteles a vásárlóktól is visszahívni. A laboratóriumban vizsgált termékfajták teljes listája és a kockázatértékelések során megállapított hiányosságok részletei itt érhetőek el.

A dekorációs fényfüzéreket mindig olyan szaküzletben érdemes vásárolni, ahol a világítástechnikai termék működéséről szakszerű tájékoztatást adnak. A piacokon és alkalmi árusoknál felbukkanó, jelölések nélküli, bizonytalan eredetű, rossz minőségű eszközöket célszerű elkerülni - hangsúlyozza a minisztérium. További tanácsokat itt olvashat.

Az ITM közölte azt is, hogy a fényfüzérek termékbiztonsági ellenőrzései decemberben is folytatódnak.

(napi)

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6415341596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása