Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KERESNEK ENNYIT A TATABÁNYAIAK? A statisztikák szerint szárnyalnak a bérek

fizu_napi_hu.jpg

Most tette közzé legfrissebb adatait a Központi Statisztikai hivatal, mely szerint tovább tart a látványos bérnövekedés a magyar gazdaságban.

Idén szeptemberben Magyarországon a bruttó átlagkereset 360,7 ezer forint volt, 11,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Így 2019. január-szeptemberben a bruttó átlagkereset 359,9 ezer, a nettó átlagkereset 239,3 ezer forint volt, mindkettő 10,8 százalékkal nőtt az előző évinél - jelentette a KSH.

  1. szeptemberben:

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 360 700, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 368 300 forint volt.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 239 900, a kedvezményeket is figyelembe véve 247 300 forint volt.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset 11,8, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset pedig 11,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

  1. január–szeptemberben:

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 359 900, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 369 900 forint volt.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 239 300, a kedvezményeket is figyelembe véve 246 700 forint volt.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 10,8, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset pedig 10,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (657 100 forint), és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén volt a legalacsonyabb (236 500 forint).

A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 393 600, míg a nők esetében 327 700 forintot ért el, ez a férfiaknál 11,5, a nőknél 10,0%-os növekedést jelent egy év alatt.

A bruttó átlagkereset a 25 év alattiak körében 277 400, a 25–54 évesek esetében 375 200, míg az 54 év felettieknél 354 200 forint volt. Az átlagkereset növekedése az egyes korcsoportokban rendre 16,6, 11,1, illetve 10,6% volt az előző év azonos időszakához képest.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 337 200 forintra becsülhető, amely 10,6%-kal nőtt az utóbbi egy évben.

A reálkereset 7,3%-kal emelkedett a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,3%-os növekedése mellett.

A Napi által megkérdezett szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a munkaerőhiány még mindig hajtja felfelé a béreket, ebben 2020-ban sem várnak változást. A legfontosabb kérdés 2020-ra, hogy megegyezés születik-e a 10 százalékos minimálbér-emelésről, valamint hogy elindul-e egy újabb bérfelzárkóztatási hullám a közszférában, amelyre elsősorban az oktatásban lenne nagy szükség. 

Idén 10,7 százalék lehet az éves növekedés a bruttó bérekben, a reálbér növekedése így meghaladja majd a 7 százalékot, 2020-ben pedig 9 százalék jöhet, ami 5,5 százalék feletti reálbérdinamikát jelent - mondta Horváth András, a Takarékbank Zrt. vezető elemzője. 

A képzett munkaerő hiánya gyakorlatilag a gazdaság minden szektorában problémákat okozott az utóbbi 2 évben, ami a termelékenység növekedését is kikényszeríti, egyrészt a hatékonyabb szervezésen keresztül, másrészt pedig a munkaerőt kiváltó technológiai beruházások révén.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7315332512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása