Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

VESZÉLYRE FIGYELMEZET A MAGYAR POSTA: Tatabányán is mindenki érintett

posta_1.jpg

Előfordulhat olyan helyzet, amikor ismeretlenek követeléskezeléssel, tartozás behajtásával kapcsolatban hivatkoznak a Magyar Postára. A csalók visszaélnek nyereményjátékkal és csomag érkezésével is. Ne higgyen nekik! - figyelmeztet az állami cég.A posta honlapján felhívja ügyfelei figyelmét, hogy a szolgáltatásokkal kapcsolatos követeléskezelés és behajtás szigorú és dokumentált eljárási rend szerint történik. Ennek egyik első lépése az írásos fizetési felszólítás. Ha azonnal, minden írásos előzmény nélkül pénzt követelnek a Magyar Posta nevében postai szolgáltatással összefüggő tartozásra hivatkozva, akkor kérik, hogy forduljanak az ügyfélszolgálatukhoz és kérjenek tájékoztatást, hogy valóban indított-e a Magyar Posta velük szemben igényérvényesítést.A Magyar Posta kizárólag bírósági végrehajtó útján érvényesít követelést, a hivatalos végrehajtókról a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján elérhető névjegyzékből lehet tájékozódni!

Nyereményjátékkal kapcsolatos visszaélés

Értékes nyereményeket, számos esetben mobiltelefont ígérnek nem létező nyereményjátékra hivatkozva ismeretlenek a Magyar Posta nevét felhasználva.

Az elkövetők számos módon - e-mailben, böngészés közben felugró ablakban vagy smsben - kérik el ügyfeleink személyes adatait, bankkártyaszámot, esetleg PIN-kódot vagy egyszerűen pénzt, az értesítésben pedig a Magyar Posta logóját és arculati elemeit használják, ezzel megtévesztve az ügyfeleket.

Az adathalász támadások jó részét kis odafigyeléssel fel lehet ismerni. Gyanakvásra adhat okot már az is, ha olyan nyereményjátékról kapunk értesítést, amely ismeretlen, ha bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes ellenőrizni a posta honlapján, ahol minden akciót közzétesznek.

Csomag érkezésével kapcsolatos visszaélés

A posta szerint az utóbbi hetekben gyakori az is, hogy csomag érkezését jelzik, és annak árát kérik ügyfeleinktől. Gyakori, hogy magyartalan vagy nyelvtanilag helytelen a megfogalmazás, illetve előfordul, hogy hiányoznak az ékezetek a megérkező e-mailekben, smsekben.

Fontos tudni, hogy a Magyar Posta sem telefonon, sem smsben, sem e-mailben nem kér be érzékeny személyes adatokat, böngészés közben felugró ablakokban nem hirdet, valamint a Magyar Posta által meghirdetett akciókhoz minden esetben tartozik játékszabályzat, amelyben leírjuk, hogy a nyerteseket milyen módon értesítjük. Ha a szabályzattól eltérő üzenetet kap, gyanakodjon, és javasoljuk, hogy zárja be azt az ablakot. Minden esetben ellenőrizni kell a küldő e-mail címét is és figyelembe kell venni, hogy a Magyar Posta hivatalos e-mail címei @posta.hu végződésűek. Ha ettől eltérő e-mail címről érkezik a posta nevében megkeresés, akkor kezdjenek gyanakodni!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) tájékoztatót adott ki a különböző mobiltelefonszámokról, a Magyar Posta Zrt. nevének és arculati elemeinek felhasználásával küldött adathalász hivatkozást tartalmazó kéretlen SMS üzenetekkel kapcsolatban, amelyet itt lehet megtekinteni.

(napi)

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9015307736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása