Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ELVESZIK TATABÁNYÁTÓL IS A NAGYBERUHÁZÁSOKAT! Nem bíznak Schmidt Csabáékban sem

orban-bencsik_schmidtathuzva.jpg

Nem verték nagydobra, hogy központosítják a beruházásokat, a nagyobb önkormányzati beruházásokat állami kézbe veszik.

Újabb központosítás veszi kezdetét jövőre, ugyanis a 2019 januárjában, a hétszázmilliónál nagyobb kormányzati magasépítési beruházások lebonyolítására létrehozott új, kizárólagos állami tulajdonban álló gazdasági társaság, a Beruházási Ügynökség újabb feladatot kap. 

Hogy ne legyenek kétségeink a központosítás felől, lássuk, a Beruházási Ügynökség milyen magasépítési beruházások esetében végez tevékenységet:

  1. a) a kormányzati magasépítési beruházások vonatkozásában,

- ha a közbeszerzési eljárás 2019. január 1-jét követően indul, feltéve,

- hogy az építési beruházás becsült értéke a hétszázmillió forintot eléri vagy meghaladja;

  1. b) központi költségvetési támogatás felhasználásával megvalósuló ÖNKORMÁNYZATI magasépítési beruházás vonatkozásában,

- 2020. január 1. napját követően (a jogszabályból egyértelműen nem derül ki, hogy a közbeszerzési eljárásnak kell-e megindulnia 2020. január 1. napját követően, vagy az akkor már folyamatban lévő eljárásokban is közreműködik a Beruházási Ügynökség), feltéve

- hogy az építési beruházás becsült értéke a hétszázmillió forintot eléri vagy meghaladja;

  1. c) a Kormány által elfogadott, programszerűen megvalósítandó kormányzati magasépítési beruházások esetében, a becsült kivitelezési értéktől függetlenül 

Ráadásul amennyiben a kormányzati magasépítési beruházás előkészítése során megállapítható, hogy a beruházás becsült kivitelezési értéke meghaladja a hétszázmillió forintot, akkor haladéktalanul kötelesek bevonni a Beruházási Ügynökséget az előkészítésbe.

A BMSK, azaz Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt az állami magasépítési beruházások – a Beruházási törvényben és a Beruházási rendeletben meghatározott – feladatainak ellátására létrehozott közfeladatot ellátó gazdasági társaság.

A cég központi költségvetési forrásból működik, és feladatai elvégzéséhez közreműködőt vehet igénybe, magyarán ha már egy kézbe vonták a nagyobb értékű beruházásokat, ők is fogják megmondani, kinek a zsebét fogja gazdagítani.

Van persze egy-két kivétel, többek között az Európai Unió 2014-2020-as operatív programjából és az ún. Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz forrásaiból finanszírozott állami magasépítési beruházások illetve azok az eljárások, amelyeket 2019. január 1-jét megelőzően indítottakl.

Mi van akkor, ha egy önkormányzat sunnyogni akar?

Ha az önkormányzati magasépítési beruházás esetén - amelyben egyetlen forint központi pénz van -, már előre látható az elkészült költségvetése alapján, hogy a becsült érték meghaladja a hétszázmillió forintot, rögtön be kell vonni Beruházási Ügynökséget. Ennyire becsülik az önállóságot magyarán.

Az egész témáról részletesen, a jogszabályi hivatkozásokkal, az epitesijog.hu oldalon olvashatsz!

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7815022358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása