Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

MI A BAJ A GYEREKKEL? Erre a kérdésre is választ adott egy rendhagyó program Tatabányán

adhd.jpg

Nagyon sok családot érint a gyerekeknél előforduló figyelemzavar vagy hiperaktivitás Tatabányán is.

Nemrég különleges és egyedülálló konferenciát tartottak Tatabányán, a Puskin Művelődési Házban Sopotnikné Percze Beáta, a Tatabányai Családsegítő munkatársának szervezésében Élni és élni hagyni: Élet az ADHD-val! címmel.

A szakembernek nem ez volt az első projektje, olyan nagysikerű programok fűződnek a nevéhez, mint az öt éve működő “Színjáték a szeretet nevében”, vagy a legutóbbi, szintén nem mindennapi témát feldolgozó manga rajz-kiállítás. A mostani konferencia középpontjában az ADHD-s gyerekek álltak, és elmondhatjuk, ritkán fordul elő, hogy egy eseményen cserélhetnek eszmét a gyógyító szakemberek, óvodapedagógusok, tanárok és a szülők. Az eseményen közel százan vettek részt: négy előadó a Bethesda kórházból jött: Rideg Gyula lelkész, Németh Sándor lelkész, Németh Zsófia gyógytornász, Fléger Ildikó művészetterapeuta. Utánuk Keresztes Mária tatabányai drámapedagógus, tanár  következett, aki különleges, formabontó előadásaival számos országos versenyen is bizonyított már.

A konferenciának hatalmas szakmai sikere volt, az előadókat azóta már Oroszlányba meg is hívták, hogy beszéljenek a témáról. Az előadások oldott hangulatban zajlottak, mellőzve minden közhelyet, érthetően és mégis a szakmaiság felső fokán. És ami talán az egyik legfontosabb, az érintett szülők konkrét, a hétköznapi  életben használható tanácsokat, megoldásokat kaphattak gyerekeik viselkedésével kapcsolatban.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) neurológiai természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei a hiperaktivitás, feledékenység és a gyenge impulzuskontroll.Betegségnek, részképességzavarnak, néha  fogyatékos állapotnak tekintik az eset súlyosságától függően. Gyakran egyszerűen csak hiperaktivitásnak tekintik, holott létezik hiperaktivitás figyelemzavar és más tünetek nélkül is. Nagyon sok esetben az iskolában, ha valamilyen magatartásbeli probléma van a gyerekkel, rögtön rásütik a hiperaktivitás, ADHD-s bélyeget, pedig sokszor szó sincs ilyesmiről, ezért is fontos, hogy különbséget tudjunk tenni a különböző állapotok között.

Persze előfordul az ellenkezője is, amikor a szülő, a tanár vagy óvodapedagógus nem veszi észre, hogy hiperaktivitással van dolga. Ez a szakmai esemény is ebben a sok mindenkit érintő problémakörben igyekezett “rendet tenni.”

Sopotnikné Percze Beátától megtudtuk, hogy a programnak ősszel lesz folytatása, ahol elsősorban egyedi esetekkel, gyakorlati útmutatásokkal  és módszertannal bővítik a szakmai előadásokat.

 

A fotó illusztráció

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8414763476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása