Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

"LEDÖNTÖTTÉK" TATABÁNYAI FŐTÉRI IKONIKUS BÁNYÁSZ SZOBRÁT! Jó lesz az alapba?

szobor-tothbucsoki-foldon-cimlap.jpg

Talán most már a legtöbben tudnak róla, hogy elindult a Főtéri mélygarázs építése, amelyet szorosan követ majd a Lölö-plaza építése.

Az építési területen állt Tóth-Bucsoki István szobra, amelyet még a 70-es években emeltek, az akkori rendszer munkásmozgalmi eszmeiségét megtestesítő hős emlékéül.

A jelenlegi építkezés előtt pár hónappal a tatabányai közgyűlés döntött arról, hogy a szobrot áthelyezik a skanzenbe, tekintettel arra, hogy útban van. Valószínűleg azonban, nem egyedüli esetként, elfeledkeztek átköltöztetni a szobrot, így most az az építkezés kellős közepére került.

szobor-tothbucsoki-foldon-02.jpg

Persze az is lehet, hogy a jelenlegi állampárt a fű alatt így akar ettől a baloldaliaknak fontos szobortól megszabadulni, hátha valamelyik gép átmegy rajta, vagy ráesik véletlenül egy jókora betontömb.

A fénykép ma délután készült, szóval van még esélye a kivitelezőknek némi kárt tenni a szoborban.

Információink szerint a jegyzőtől megkérdezték, hogy mégis miért nem szállították a tervezett helyre - holott a döntés már régen megszületett -, Berkovics jegyző annyit talált mondani, hogy most van a költöztetés  a megvalósítás fázisában, a szobrot földágyra helyezték.

Erről az a vicc jutott eszünkbe, amikor az úton heverő kigúvadt szemű, döglött macskára mutatva a kisfiú megkérdezi az apukáját, hogy mi történt vele. Mire az apuka megkímélendő a gyereket azt mondja, hogy pihen a cica.

Tóth-Bucsoki István (Mátranovák, 1889. ápr. 17. – Tatabánya, 1944. dec. 7.): bányász. Fiatal korától kezdve részt vett a szakszervezeti mozgalomban és az SZDP munkájában. A Tanácsköztársaság kikiáltása után belépett a Vörös Hadseregbe és az egyik munkásezred politikai biztosává nevezték ki. A Tanácsköztársaság bukása után a tatai szénmedencében dolgozott s szervezte a bányászok mozgalmát. Többször volt börtönben. A II. világháború kitörése után a kommunisták központi bányászbizottságának munkájába kapcsolódott be. 1944. okt. 15. után a bányászbizottság tagjai közül csak ő maradt Tatabányán, a bányászbizottság tagjait a fővárosban elfogták a nyilasok. Tóth-Bucsoki Istvánt betegágyából hurcolták el, és vallatás közben a csendőrségen megölték.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5814641740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása