Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ITT AZ IDŐ: A TATABÁNYAIAK ELKÜLDHETIK SCHMIDT CSABÁT! Nálunk leváltható a Fidesz

schmidt_csaba-2010-2019.jpg

Tatabányán van esély leváltani a Fideszt az önkormányzati választásokon, Schmidt Csaba foghatja a fejét.

Már hónapok óta formálódik egyfajta együttműködés a különböző ellenzéki csoportosulások között a nagyobb városokban és a megyeszékhelyeken. A cél, hogy az októberi önkormányzati választásokra egy esélyes polgármesterjelölt-kihívója legyen az aktuális fideszes jelöltnek. A Republikon Intézet friss elemzése szerint a Fidesz nemcsak Budapesten, hanem a megyei jogú városok jelentős részében is legyőzhető.

A Republikon Intézet mostani kutatása szerint az ellenzék azért bizakodhat, mert tavaly áprilisban a Fidesz listája nemcsak a fővárosban, hanem a megyei jogú városokban is gyengébben szerepelt, mint országosan. Míg országosan listán 47 százalékot értek el, addig például Tatabányán és még másik öt megyei jogú városban (Szeged, Dunaújváros, Pécs, Szolnok, Miskolc) 40 százalék alatti eredményt hoztak, sehol nem szereztek abszolút többséget.

Ez alapján tehát az ellenzéknek ezeken a helyeken különösen jó az esélye, legyőzni a kormánypártokat az őszi önkormányzati választásokon – írják a Republikon kutatói.

Az elemzésben leszögezik, differenciált stratégiára van szükségük azoknak a szervezeteknek, akik indulnak a megyei jogú városokban, hiszen ezek a városok politikailag épp annyira különböznek egymástól, mint amennyire társadalmilag és gazdaságilag is eltérő képet mutatnak.

A Republikon intézet egyébként összevetette a 2018-as országgyűlési választások eredményeit és a 2014-es önkormányzati választások eredményeit, így igyekeztek meghatározni az ellenzék győzelmi esélyét az egyes nagyvárosokban.

A fentiek alapján a 23 megyei jogú várost három kategóriába sorolták be:

Az ellenzék számára esélyes városok: Dunaújváros, Miskolc, Pécs, Salgótarján, Szeged, Szolnok és Tatabánya.

A billegő városokban a kormánypártnak és az ellenzéknek egyaránt megvan az esélye a győzelemre. Ezek: Békéscsaba, Eger, Érd, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Szekszárd, Szombathely és Veszprém.

Az ellenzék számára nehezen nyerhető városok: Debrecen, Győr, Kecskemét, Sopron, Székesfehérvár és Zalaegerszeg.

Az elemzés szerint a fenti kategorizálás abban az esetben érvényes, amennyiben teljesül az a feltétel, miszerint a közös szervezetek minden nagyvárosban egy jelöltet támogatnak.

Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy önállóan a legnagyobb ellenzéki pártok még arra sem képesek, hogy a kormánypártokat megszorongassák (kivétel, ahol jelenleg is ellenzéki polgármester van hivatalban), együttes fellépés azonban sikert hozhat.

Elképzelhető azonban az is, hogy több városban nem politikai pártok, hanem tőlük független ernyőszervezetek jelölnek majd polgármestert.

(hvg)

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8714612738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása