Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYAI LAKOSSÁGCSERE? Egyes ipari parkos cégekben kiszorítják a helyi munkavállalókat, sőt a magyarokat is?

 ipari_park.jpg

A munkaerőhiány kapcsán - a nyilvánvalóan legfelháborítóbb rabszolgatörvényen túl- egy ideje nagyon kemény folyamatok zajlanak egyes, a tatabányai ipari parkban lévő cégeknél.

Többen megkerestek bennünket, akik úgy fogalmaztak, hogy már tarthatatlan a helyzet. Egyikőjük levelében leírta, hogy a céghez ahol dolgozik, június-július környékén ukrán munkavállalókat hoztak dolgozni, akik létszámnövelés és a darabszám folyamatos elérése érdekében jöttek. Összehívtak a gyárban egy tájékoztatót, ahol azt mondták nekik, azért kell távolabbról dolgozókat keresni, mert a magyarok nem akarnak dolgozni! Azért ez kemény állítás nemdebár. Eredetileg 130 főt mondtak, de most már dupla annyian vannak.

Olvasónk szerint kivételeznek az ukrán dolgozókkal, olyan plusz juttatásokat kapnak, amikről a tatabányaiak nem is álmodhatnak. Például minden hónapban ingyen hazaszállítják őket Ukrajnába, magyar nyelvtanfolyamot biztosítanak nekik, városnézésre viszik őket Budapestre és Bécsbe. De van még a kedvezmények között Tescos buszjárat, mosógép vásárlás, extra ajándékcsomag és 20 ezer forint “pulykapénz”.

Amit különösen sérelmez olvasónk, hogyha az ukrán kollégák rossz terméket gyártanak, nem mernek szólni nekik a vezetők, ellenben velük kiabálnak és folyamatosan megjegyzéseket tesznek rájuk. A tatabányai munkavállalók úgy érzik, ukrán kollégáikra nem ugyanazok a gyári szabályok vonatkoznak.

Az ingyenes magyar nyelvtanfolyam lehet a munkáltató érdeke, ezzel még nincs gond, az ukrajnai helyzetet figyelembe véve, a dolgozók hazaszállítása pedig lehet egy elegáns gesztus is. Viszont, ha teljes mértékben igazak olvasónk  állításai, akkor láthatóan elindult a magyar munkavállalók egyfajta “lecserélése.”

Mintha most kezdene kiéleződni a helyzet az itteni és a külföldi munkavállalók között, amit nagyon hamar meg kell állítani, hogy ne legyen nagyobb baj. Most ütközik ki az, hogy a munkaerőhiányra adott válaszok nem voltak rendesen átgondolva, kidolgozva sem a kormányzat, sem a cégek részéről. Kapkodva hoztak és hoznak döntéseket, nem készítik fel a munkatársakat, mi fog történni, milyen előnyök-hátrányok lehetnek a helyzetből.

Kérdés, hogy ezek a mézesmadzag-jellegű juttatások a külföldiek részére mennyi időre szólnak, hiszen az idetelepített dolgozók jobban ki vannak szolgáltatva a munkáltatóknak, jobban függnek tőle, ők nehezebben fognak váltani.

Viszont olcsóbban fognak dolgozni, mint az itt lakók. Mert ne legyenek illúzióink, a cégek egyetlen mérőszáma a profit. És ebben a munkaerőköltség komoly tényező.

Ráadásul a rabszolgatörvény is nagyon ront a helyzeten.

Természetesen szívesen fogadunk céges történeketek, pozitív és negatív kontextusban is, az anonimitást biztosítjuk.

 

 A fotó illusztráció

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5814507206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása