Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

HOVÁ MENJÜNK TATABÁNYÁN? Nézd meg az egyik legjobb helyet!

skanzi5.jpg

Nem túlzás azt mondani, hogy a tatabányai Ipari Skanzen az egyik legkülönlegesebb hely a városban. Az egész koncepció nagyon érdekes és egységes képet tár elénk, ráadásul ott vannak Lois Viktor és mások különleges szobrai is az udvaron vagy a kertben, nem is tudom, hirtelen mi a jó megfogalmazás, mindenesetre kiváltképp izgalmas terület.

"A Tatabányai Múzeum nemzetközi vonatkozásban is egyedülálló kiállítóhelyén egy régi bányaüzem teljes épületegyüttesével, berendezett irodákkal, szabadtéri gépbemutatón, és bejárható bányatérség segítségével idézi meg a szénbányászatot a régi XV-ös aknán, amelyet az egykori tatabányai bányászkolóniák jellegzetes lakó- és középületeinek megépítésével és korhű berendezésével tettek még teljesebbé és egyedivé.skanzi1.jpgA szénbányászat emlékeinek megőrzésére, a bányászhagyományok életben tartására létrehozott kiállítóhely, 1988-as megnyitása óta folyamatosan bővülő, és tematikájában is gazdagodó kiállításokkal várja vendégeit. A látogatók lehetőséget kapnak arra, hogy múzeumi körülmények között megismerkedhessenek azzal az összetett, nehéz munkával, amit a bányász nap, mint nap végzett a föld alatt. Az „öreg XV-ös akna” külszíni létesítményei abban az állapotban kerültek megőrzésre, ahogy egykor az üzemelés alatt voltak. Az acélszerkezetű aknatorony, a kasokat mozgató lenyűgöző szállítógép, a kovácsműhely, a víztorony, a fürdő-öltöző épület, a hősi halottaknak állított emlékmű, a volt irodaépületben az üzemvezetői iroda, a bányamérnökség, a faléz, mind- mind sajátos hangulatot áraszt. A hozzájuk kapcsolt új állandó kiállítások pedig még érthetőbbé teszik a látogatók számára az adott objektum szerepét.skanzi2.jpgA skanzen mára fontos helyszínévé vált a bányászhagyományok ápolásának, a bányásznapi rendezvényeknek, a kulturális találkozóknak. A kiállításokhoz különleges közművelődési és múzeumpedagógiai programok társultak, ami a látottakat még vonzóbbá teszi a látogatók számára. Az „élő múzeum” megszervezésével a vendégek az 1940-es évek elején érezhetik magukat, a múzeum köré szerveződött aktivista csoport tagjainak segítségével. Emellett a bányásszá avatási szertartás, az ehhez kapcsolódó bányászdalok és a bányászhimnusz megtanulása, a próbákért kapott oklevél, és a szertartás végén a bányászuzsonna (zsíros kenyérrel), egyre népszerűbbé váltak az utóbbi években, nemcsak a helyi lakosság és az iskolások körében, de a turisták között is. A kínálat az iskolamúzeum átadása óta kiegészült „régi tanítási órák” megtartásával is.”skanzi3.jpgA Bányászati és Ipari Skanzen területén, az egykori fürdőépületben nyílt meg 1996-ban Lois Viktor szobrászművész állandó kiállítása „Hangfürdő” címmel. A tatabányai születésű, Munkácsy-díjas művész 1987 és 1992 közötti időszakban készült hangszerszobrai tekinthetők meg itt, többek között a „Centrifugagitár”, az „Akusztikus dobgép”, a „Huszonhéthúros csődörzsölő”. Lois korábban más célra gyártott gépekből, alkatrészekből, az emberek mindennapi életéhez kapcsolódó szerkezetek részeiből létrehozott fémszobrainak-hangzó tárgyainak erejét rendkívüli mértékben erősíti a környezet: az itt található szabadtéri géppark, az ipari terület jellege.

A Tatabányai Múzeum, a Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítvány, a Tatabánya Alkotó Művészeiért Közalapítvány és Lois Viktor együttműködésével 1997 óta nyaranta kerül megrendezésre KÉP-ZE-LET Nemzetközi Fémszobrász Szimpózium a skanzenben. Az itt készült alkotásokból az évek során folyamatosan gyarapodó szoborkert jött létre."skanzi4.jpgHa jól emlékszem páran már megróbálták elevenebbé tenni ezt a méltán különleges aurával bíró épületkomplexumot, vagy 20 évvel ezelőtt Faludi Ádám költő barkácsolt itt össze izgalmas irodalmi tábort, de volt itt sikeres jazz fesztivál is Pleier Tamás szervezésében, de sajnos egyik sem volt hosszú életű. Ebben az évben a Dadabánya underground fesztivál l indult el a Skanzenben, reménykedve várjuk, hogy folytatódik és hagyománnyá válik ez a város jellegéhez illő kulturális program.skanzi7.jpgÚgy érezzük, hatalmas lehetőségek lennének még az Ipari Skanzenben, olyan izgalmas összművészeti tér lehetne, ami megőrzi a bányászhagyományokat, de tovább is mutat a jövő felé, és talán el tudna gondolkodtatni, hogy hogyan tovább. Nagyszerű lenne, ha állandóan nyitva tarthatna, hogy bárki arra téved, meg tudja tekinteni ezt a páratlan kincset. De még azt a rádiógyűjteményt  is el tudnánk képzelni itt, amikről nagyjából egy éve tudósítottuk olvasóinkat, ugyanis nincs messze egymástól a kettő.

Egyszóval irány a Skanzen!

(Forrás: tbmuzemum. hu, banhida.hu)

 

Fotó: banhida.hu

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1814322059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása