Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYÁN LEGYŐZHETŐ A FIDESZ! A megmondó emberek ezt egyszerűen levezették áprilisból

fidesz.png

Megint megkezdődött az eddigi megmondó emberek szokásos okoskodása.

Nemcsak Budapesten, de a megyei jogú városok egy részében is legyőzhető a Fidesz. A baloldali, liberális pártok valamivel erősebbek a nagyvárosokban, mint országosan, a Jobbik pedig sehol sem kapott több szavazatot, mint a demokratikus ellenzék – derül ki a Republikon Intézet 2018-as választási eredményeket elemző sorozatának második részéből.

Ugyan a legtöbb listás szavazatot a megyei jogú városokban is a Fidesz-KDNP listája kapta, az összességében 43 százalékos eredmény azonban valamelyest elmarad az országosan elért 47 százaléktól. A kormánypártok hat megyei jogú városban is (Szeged, Dunaújváros, Tatabánya, Pécs, Szolnok, Miskolc) 40 százalék alatti eredményt értek el, és sehol sem szereztek abszolút többséget.

Mondjuk ez nem veszi figyelembe a mozgósítóképességet, ha számszakilag nézzük igaz, hogy többet kaphatnak mint a Fidesz, de ha nem tudnak mozgósítani, akkor ez vajmi keveset ér

Az elemzésből kiderül, hogy a baloldali, liberális pártok valamivel erősebbek a nagyvárosokban, mint az ország egészében. Az MSZP-Párbeszéd szövetség a szavazatok 14 százalékát szerezte meg, az LMP 9, a DK 6, a Momentum pedig 4 százalékos eredményt ért el a megyei jogú városokban. Fontos, hogy a baloldali, liberális pártok együtt kivétel nélkül minden megyei jogú városban több szavazatot kaptak, mint a Jobbik.

Láthatólag nem túl bonyolult párt típusokat állít fel a Republikon, nyilván nem véletlenül veszi egy kalap alá a Jobbikon kívüli pártokat, előkészítve a jól ismert előzetes választói manipulációt. Ha például kommunista utódpártok vs. XXI. századi pártok felosztást alkalmazunk, akkor a Jobbik-LMP-Momentum hármas Tatabányán több, mint 34%-ot kapott, majdnem megközelítették a Fideszt, mindössze 3%-kal lemaradva. Mindezt az Mszp-DK tandem nélkül.

A megyei jogú városokban Budapesthez hasonlóan – most a „régi” baloldal volt a dominánsabb, de már vannak olyan nagyvárosok – például Kecskemét és Hódmezővásárhely –, ahol az LMP és a Momentum együttes támogatottsága nem sokkal marad el az MSZP-Párbeszéd, a DK és az Együtt aggregált támogatottságától.

Az országos eredményhez hasonlóan a Jobbik a megyei jogú városokban is a listás szavazatok 20 százalékát szerezte meg. A választási eredményekből látszik, hogy a Jobbik inkább a korábban a baloldalinak tartott városokban áll jobban, míg a hagyományosan konzervatív városokban – például Győrben és Sopronban – gyengébben. A legjobb eredményt Dunaújvárosban érték el, de viszonylag jól szerepeltek Miskolcon és Tatabányán is.

Gyakorlatilag az áprilisi választás után, papíron is a Jobbik lett a legerősebb ellenzéki párt, ami miatt nem megkerülhető. Amennyiben sikerül valamiféle együttműködést a pártok között kialakítani, akkor van esély a sikerre. A mostanság előtérbe kerülő pártok feletti, civil mozgalmakon alapuló szerveződéssel mindez pedig még jobban megerősíthető lenne.

Összességében látható az is, hogy nem létezik olyan, hogy átlagos megyei jogú város. Míg Szegeden, Pécsen vagy Dunaújvárosban az ellenzéknek komoly esélye lehet a győzelemre, addig például Sopronban, Szombathelyen vagy Győrben kifejezetten nehéz feladat utolérni a Fidesz-KDNP-t, amely ezeken a településeken önmagához képest is magas támogatottsággal rendelkezik.

A teljes elemzést ITT OLVASHATJA!

 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr814052352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása