Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

DÓZSAKERTI BETONDZSUNGEL: Az Extreme Park 25 millióval többet kap érte

setaloutca-dozsakert-tb-04.jpg

A módosított sic (!) határidő előtt 1 nappal még dobtak 25 milliót a kivitelező Extrem Park számlájára, ennyivel kerül többe a dózsakerti sétálóutca rehabilitációja, derül ki a köbeszerzési dokumentumból, amelyben a projekt másodszori módosítását tették közzé, bizonyos pótmunkákra hivatkozva.

Jellemző a tervezés és szabályozás jelenlegi színvonalára és az adófizetők hülyének nézésére, hogy ezt a módosított határidő után 12 nappal teszik közzé.

Írtunk róla régebben, az első módosítást azzal indokolták, hogy az E.ON. és az alvállalkozó méréseiből kiderült, nagyon rossz állapotban van a közvilágítási- hálózat, ezért a terveket újra egyeztetni kellett, ez másfél hónapot vett igénybe. Plusz a sétálóutca 15 fáját is meg kellett menteni, átültetni, amiért újabb egy hónappal csúszott a városrész rehabilitációja, hogy csak a fontosabbakat említsem. Erre azért számíthattak volna már a beruházás kezdésekor, valamint nem értem, hogy például az E.ON. miért nem volt tisztában azzal, milyen állapotban van a közvilágítási-hálózat a környéken.

A második módosításnál pótmunkákra hivatkoznak, amelyekre nem számíthattak, legalábbis a dokumentum szerint.

“A közvilágítási oszlopok cseréje a meglévő kábelhálózatra volt tervezve. A kivitelező amikor a régi oszlopokat elbontotta, olyan állapotú alumínium kábelekkel találkozott, amelynél bizonytalannak vélte a szigetelések megfelelőségét ezért az egyes szakaszoknak a szigetelés mérését megrendelte. Ennek eredményeképpen a hálózat cseréje indokolttá vált. Megrendelő előre nem láthatta ennek szükségességét mivel üzemelő rendszernél történt volna a csere.” - írták.

Igazán zavarban vagyok ennél a résznél, mert az előző indoklásban azt írták, hogy akkor már kiderült a rendszer rossz állapota. Most akkor, hogy is van ez?

A térkővel is komoly gondok akadtak, írják. Az eredetileg meghatározott térkövet le kellett cserélni egy másikra, mert “az építőipari terhelések gyors változása miatt a kivitelezés időszakára az anyag gyártója túlterhelésére való hivatkozással nem vállalt olyan szállítási határidőt, ami Megrendelőnek elfogadható lett volna.”

Nem is értem, mit jelent, hogy az építőipari terhelések gyors változása, megint csak a tervezés előkészítésében lehetett baki. Bár lehet, hogy rosszul gondolom.

Netalán így megy, hogy beadnak egy pályázatot, ha utána nincs az a kő, akkor jó lesz a drágább is? A pályázó felelőssége fel sem merül, vagy a mi (azaz adófizetők) zsebünk mindent elbír?

És még egy “finomság” a rendszerben:

“A bontási munkák során derült ki, hogy a csapadék csatornák egy része nincsen megfelelően bekötve a fogadó aknákba. Több helyen szabálytalan kialakítással közvetlenül a burkolat alá lett vezetve a csapadékvíz. Megrendelő pótmunkaként igényelte a bekötések szabványosítását, javítását. Megrendelőnek nem volt tudomása arról, hogy ilyen szabálytalan kialakítások keletkeztek az évek során.”

Kár, hogy a megrendelőnek nem volt tudomása róla. Az még érdekes kérdés lehet, hogy ez a munka, miért ennek a projektnek a feladata.

A szerződés végleges összértéke: 274991237 forint volt, még az előző módosításnál sem változott, de aztán most  tavasszal a fenti, szerintünk nevetséges, indokok miatt 25 millióval emelkedett, egészen pontosan a szerződés végleges összértéke: 299553995 forint lett.

Mi a kedves olvasóra bízzuk ennek megítélését, de nem ajánljuk kipróbálását egy NAV vizsgálat során magyarázatképpen.

 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3114044986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása