Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ÉJSZAKAI HÁNYÁS, HŐBÖRGÉS SZABÁLYOZÁSA TATABÁNYÁN 2.0. Újra nekifutnak holnap egy újabb rendelettel

reszegekda1a.jpg

A szemétkérdés mellett a legnagyobb gondot talán az éjszakai részeg hőbörgők hordái jelentenek Tatabányán, amely kérdést ugyanúgy nem sikerült megoldnia a városvezetésnek, mint a fent említett szeméthelyzetet.

Próbálkozások ugyan már voltak, de a zajongók csapatai ugyanúgy vándorolnak Újvárosban és más városrészekben, mint eddig. A városlakók pedig ugyanúgy panaszokat nyújtanak be minduntalan, de a helyzet Tatabányán változatlan.

Most jön majd az üzletek éjszakai nyitvatartását szabályozó rendelet, amely nagyjából megtiltaná, hogy az üzletek, kocsmák, sörözők éjszaka is nyitva tartsanak, de azért beépítettek kivételeket. A tervezet szerint pénteken és szombaton valamint a munkaszüneti nap előtti napon 04:30-tól 24:00-ig lehetnek nyitva, a többi napon csak 22 óráig. A korlátozás nem vonatkozik az olyan helyekre, amelyek bejárata 50 méterre van egy lakóingatlan határától.

Akik nem olyan szerencsések és vonatkozik rájuk a rendelet, számukra is van megoldás.  Az alkalmi vagy állandó nyitvatartást, azok a tulajdonosok kérhetik, akik vállalják, hogy a zene csak zárt ajtók mögött bömböl a kricsmiben, és éjszaka a teraszra nem ülnek ki a vendégek. Illetve tulajdonos az üzlet 10 méteres körzetében összeszedi a szemetet, a területet tisztán tartja, hogy csak a fontosabbakat említsük. Csak csendben jegyezném meg, hogy az életszerű, hogyha tele van a kocsma, vagy hatalmas a kánikula, hogy ne üljenek ki a vendégek a teraszra?

Az állandó nyitvatartási engedélyhez szükség van a környéken lakók beleegyezésére is, ennek pontos meghatározása a rendeletben, amely egyrészről szimpatikus, de például a tulajdonosok oldaláról némi aggályt felvet, méghozzá azt, hogy objektívan meghatározható döntésből szubjektív döntést farag, vagyis megadja rá a lehetőséget. Például, képzeljük el, hogy egyik hónapban a lakók “engedélyezik”  az éjszakai mulatozást, aztán valaki összeveszik a tulajdonossal, és azt mondja a többieknek, hogy, figyeljetek már, ez és ez a gondom van vele, ne adjuk meg az engedélyt. Vagy valaki valahonnan leszól, hogy ezért és ezért tagadjátok meg tőle a nyitvatartást, és lám, megtagadják. Persze ezek csak feltételezések, csak szerettük volna érzékeltetni ennek a megoldásnak a veszélyeit is, anélkül, hogy bárki oldalára állnák ebben az ügyben. Nem lenne jó feléleszteni a régi feljentgetős reflexeket, amelyek még így is túlságosan mélyen ott van a lelkekben, az agyakban.

A másik dolog, hogy ettől például a közterületen való ivás és dorbézolás nem szűnik meg, nem a bolt előtt fognak ordítani a népek, hanem arrébb mennek, és ott zavarják fel álmukból hajnalban a pihenni vágyó népet. Nem azt mondjuk, hogy rossz a rendelet-tervezet, csak azt, hogy nem elég, több rendőri és közterület-felügyelői jelenlétre lenne szükség éjszaka, esetleg bevonni és megtámogatni a polgárőrséget, ez legyen a szakértők feladata.

 

 A fotó illusztráció

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6214011054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása