Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Brutál változások jöhetnek a szelektív hulladékgyűjtésben Tatabányán is

szelektiv.jpg

Az európai háztartások és vállalkozások által termelt kommunális hulladéknak 2025-től legalább az 55 százalékát újra kell hasznosítani az Európai Parlament által elfogadott új tervezet értelmében, vagyis legalább ilyen arányban szelektíven kell majd gyűjteniük kommunális hulladékukat. A tervek szerint 2024-től a biológiailag lebomló hulladékokat, 2025-től pedig már a háztartási textilhulladékot is külön kell majd gyűjteni is.

Az Európai Parlament által az előző héten elfogadott új szabályok értelmében 2025-től évente egy százalékponttal emelkedik az újrahasznosítás arányára vonatkozó célszám, így 2035-re már 65 százalékban kellene újrahasznosítani az EU-ban keletkező kommunális hulladékot. A tervezet végső jóváhagyását az Európai Tanács adhatja meg.
A javaslat külön szól a csomagolásról és csomagolóanyagokról, a szemétlerakókról, a roncsautók kezeléséről, a használt elemek és elektromos berendezések újrahasznosításáról. A tagállamok 2035-től már mindössze a városi hulladék 10 százalékát helyezhetik el lerakókban. A csomagolóanyagok különösen hangsúlyosan szerepelnek a tervekben. Ezek szerint 2025-ben már a csomagolóanyagok 65 százalékát újra kell hasznosítani, ami 2030-ig 70 százalékra emelkedik. Az Európai Parlament mindemellett a csomagolások fogyaszthatóságra vonatkozó jelzéseit is tovább egyértelműsítené, vagyis, a jövőben letisztulhat, hogy konkrétan mit is jelent a 'fogyasztható' és a 'minőségét megőrzi' címke.
A tervek szerint a papír, fém, műanyag és üveg mellett 2025-től már a háztartási textil- és veszélyes hulladékot is külön kell majd gyűjteni, 2024-től pedig a terv szerint a biológiailag lebomló háztartási (pl. konyhai) hulladékokat is, avagy otthon kell majd megoldani a komposztálását.
A célok között szerepel az élelmiszer hulladék mennyiségének 30 százalékos csökkentése 2025-től, 2030-ig pedig a jelenlegi szint felére kellene csökkenteni a pazarlást. Az országoknak ennek érdekében terveket kell kidolgozniuk az el nem adott élelmiszer begyűjtésére és újraelosztására, illetve újrahasznosítására.

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau, EEB) szerint ugyan a tervek lehetnének még ambiciózusabbak, ugyanakkor azok szerinte így is támogatást nyújthatnak a kormányoknak a terület állampolgáraik jóléte érdekében történő fejlesztéséhez. Az EEB a tervezetből hiányolta a hulladék energetikai célú hasznosítását szolgáló elégetésével keletkező légszennyezést mérséklő technológiák támogatását is.

Az egyes tagállamok az új hároméves tervezési szakaszában tanúsított aktivitásuk alapján sem mutattak egységes képet. Míg a szervezet dicsérte Hollandiát, Ausztriát, Svédországot és Belgiumot a célszámok emelésére irányuló erőfeszítéseikért, addig ugyanakkor kritizálta Németországot, az Egyesült Királyságot, Spanyolországot, Portugáliát, Csehországot és Magyarországot azért, amiért igyekeztek lefelé szorítani a célszámokat.

(Euractiv) (portfolio)

A kép illusztráció

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!



A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1913869102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása