Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Ne ijedjen meg, de egyelőre nincs más megoldás! A Főtéren talán nem fognak lőni a “mesterlövészek”, de indokolt esetben Tatabánya belterületén bárhol lelőhetik a vadállatokat!

vadmalac.jpg

Komárom-Esztergom megyében egyre nagyobb problémát jelentenek a kertekbe betévedő vadak. Tatabányán vadkerítés építésére egyelőre nincs pénz, ezért a rendőrkapitányság engedélyt adott a vadak belterületen történő kilövésére.

Tatabányán jelentősen átrendeződtek az elmúlt időszakban a lakhatási viszonyok. Sokan költöztek ki a Kő-hegy aljában húzódó utcákba, a könnyű élelemszerzés lehetősége pedig vonzza a vadakat - írja a kemma.hu. Tatabánya jegyzője, dr. Berkovics Gergely az erdészet segítségével keresett megoldást a problémára:

– Tavaly ősszel a Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársaival egyeztetve megállapítottuk, hogy hosszú távon a leghatékonyabb megoldás a vadkerítés kiépítése lenne, ám erre nem lehet kötelezni a kerttulajdonosokat. Éppen ezért az önkormányzat ez év februárjában pályázatot nyújtott be, amely tízmillió forintos támogatást nyújtana a vadkerítések felállítására. Addig is rövid távú megoldásként a szervezett vadelejtés nyújt lehetőséget a vadkárok csökkentésére.

Belterületen azonban csak engedéllyel lehet vadásztevékenységet végezni. Ezért márciusban a Tatabányai Rendőrkapitányság engedélyt adott a Vértesaljai Tulajdonosok Vadásztársaságának a lakott területen kárt okozó és a lakosságot veszélyeztető vadak (vaddisznók, őzek, rókák) elejtésére.

A vadkerítés sem lenne végleges megoldás

Hontvári Zoltán, a Vértesaljai Földtulajdonosok Vadásztársaság elnöke elmondta:

– Mivel lakott területen belül nem biztonságos a vadászat, ezért az önkormányzattal és rendőrséggel való egyeztetés után három helyszínt jelöltünk ki, ahol magaslest állítottunk és kukoricát szórtunk ki. A színház mögötti egykori márgabányában, az alsógallai meddőhányónál, és az autópálya melletti nyaralóövezetben.

ÖSSZESEN TIZENEGY VADÁSZUNK KAPOTT ENGEDÉLYT, AKIK SZIGORÚAN CSAK EZEKRŐL A MAGASLESEKRŐL VADÁSZHATNAK. ŐK AZ ELMÚLT KÉT HÉT ALATT HÉT VADDISZNÓT EJTETTEK EL BELTERÜLETEN. TATABÁNYA BELTERÜLETÉN MINTEGY ÖTVEN VADDISZNÓ LEHET.

Ezek azonban már nem csak betévednek a városba, hanem ott is élnek. Az elhanyagolt kertek, a használaton kívül álló területek és bozótosok ugyanis nyugalmas otthont nyújtanak a vadaknak – magyarázta a vadász, aki szerint a vadkerítés sem nyújtana végleges megoldást, mert azt a szarvas átugorja, a vaddisznó orrával felemeli, átszakítja. Megoldásként az elhanyagolt területeket kellene a tulajdonosoknak rendben tartani, a zártkerteket pedig körbekeríteni. Ezzel az állatok búvóhelyét szüntetnék meg.

Ezek a vaddisznók már annyira megszokták a belterületet, hogy már ott szaporodnak és olyan biztonságban érzik magukat, hogy még sötétedés előtt kijönnek a kukoricáért. De még a lövés hangja se riasztja el őket. Főleg a kocák a veszélyesek, ők malacaikat féltve bárminek és bárkinek nekimennek.

(magyarmezőgazdaság)

 

Fotó: megirjuk.hu

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1413851656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása