Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Ezt magyarázzák meg Schmidt Csabáék: Tatabányán is Orbán vejének jó barátja üzemelteti a közvilágítási rendszert!

telepulesek_vilagitas_online_fit_800x10000.jpg

Úgy tűnik, nemcsak a közvilágítás korszerűsítése, hanem az üzemeltetése is óriási üzlet Magyarországon. Legalábbis erre utal, hogy a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány egyik főszereplője – Tiborcz jó barátja és üzlettársa –, Hamar Endre cége hetven településen üzemelteti a közvilágítási rendszert – derítette ki a Magyar Nemzet. A Sistrade Kft. – amellyel szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében konkrét vádiratot fogalmazott meg – 13 megyében látja el a világítási rendszerek karbantartását.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) honlapján megtalálható dokumentumok szerint hat fideszes megyeszékhely: Pécs, Szolnok, Kecskemét, Tatabánya, Szekszárd és Zalaegerszeg tartozik Hamar Endre cégéhez. Továbbá gyakorlatilag a felcsúti közös önkormányzat összes települése is leszerződött a Sistrade Kft.-vel: Orbán Viktor két kedvenc faluja, a kisvasúttal is összekötött Felcsút és Alcsútdoboz mellett Bicske és Csabdi is. Utóbbi település érdekessége, hogy egyben Tiborcz István lakhelye is, ahol a Tiborcz-tanya található. Hamar Endre cége a szintén a felcsúti körzethez tartozó Vértesacsán 2015 januárjától végzi a lámpák karbantartását, de a Sistrade itt közvilágítási tenderterv készítésére is tett ajánlatot.

Bicske pedig azért érdekes, mert ott a két jó barát két legyet ütött egy csapásra. Hamar cége azt a közvilágítási rendszert üzemelteti, amit 2014-ben (csaknem 90 millió forintos) pályázaton a Tiborcz-féle Elios nyert el. Érdekesség, hogy a Tiborcz család legidősebb fia, Péter 2006-ban fideszes képviselőként bekerült a város képviselő-testületébe.

A megyék közül egyébként – az egyik legszegényebb – Szabolcs-Szatmár-Bereg számít hazai terepnek Hamar Endre cégének, itt húsznál is több falu része a hálózatnak. Tiszabőre a MEKH tavaly márciusban adta meg az engedélyt, áprilisban pedig a szolgáltató lekapcsolta az áramot a tiszabői önkormányzatban, mert 3,4 millió forintos tartozást halmoztak fel. Nem mellékes, hogy a Sistrade Kft. által üzemeltetett lámpatestek körülbelül 830 ezer embernek világítanak éjszaka országszerte.

Figyelemre méltó, hogy az engedélyeket az a rezsicsökkentés megvédésére létrehozott Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal adta a Sistrade Kft.-nek, amelynek elnökét személyesen Orbán Viktor nevezte ki. Nem is akárkit; a kormányfő Dorkota Lajost nevezte ki hét évre, aki 1998-tól 2013-ig fideszes parlamenti képviselő volt.

Érdemes egy pár szót ejteni még a MEKH-ről: 2013 márciusában az Országgyűlés átalakította és rendeletalkotási joggal ruházta fel az energiahivatalt. „A rendkívüli parlamenti ülésen Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője (ma propagandaminiszter) megerősítette, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal létrehozása lehetőséget ad arra, hogy a kormány megvédhesse az eddigi rezsicsökkentést” – közölte 2013 márciusában az állami hírügynökség. Dorkota Lajos 2013. július 1-jén állt munkába, és a rezsicsökkentési harc kellős közepén, három héttel kinevezése után gyakorlatilag az első cégek között már három településre – Hódmezővásárhely, Pécs és Szolnok – közvilágítási üzemeltetési engedélyt adott a Sistrade Kft.-nek. Innen jutott el a társaság a mostani 70 településig, amelyeken összesen 113 ezer lámpatestet üzemeltet, ezek közül 44 ezer ledes technológiájú.

A MEKH-nek piacfelügyeleti joga is van, tehát egyáltalán nem zavarta a 2015 óta tartó OLAF-vizsgálódás, amely végül Hamar Endre cégére vonatkozóan is súlyos megállapításokat tett. A 24.hu cikkei szerint jellemzően az önkormányzatoknak készített energetikai tanulmányokat, amelyek meghatározták a további ügymenetet, ezzel aztán lényegében eldőltek a feltételek a későbbi tenderkiírásokhoz, amelyekkel kivitelezőt kerestek az önkormányzatok. Rendre az Eliost találták meg. Hamar Endre pedig 2013 januárja és 2014 áprilisa között a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt. A 2014–2016 közötti időszak igazán sokat hozott a konyhára, hiszen a céges beszámolókból kiderül: három év alatt összesen 158 millió forint osztalékot vett ki Hamar Endre a Sistrade Kft.-ből.

(mno)

Fotó: mno.hu

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6113707228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása