Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Ismerik Dózsakertet, Tatabánya városrész-tudat kapuját?

dozsakert-fortepan-hu.jpg

Van egy ismerősöm, aki azt mondja: nemhogy a városból, de Dózsakertből sem költözne el soha: egész életében itt lakott. Költözött ugyan, de megmaradt a városrészen belül. Úgy látszik, van olyan, hogy dózsakerti identitás Tatabányán belül.

dozsakert04.jpg

Érdekes, számomra megfejthetetlen városrész, a maga titkaival együtt. Nekem először mindig az úgynevezett sétálóutca ugrik be róla, és a központi tér, amit most keményen feltúrtak meg minden. És a szökőkutat is rendbe teszik. Ez a rész, amolyan előőrs vagy védőbástya, ami farkasszemet néz a komor tekintetű Szent Borbála Kórházzal. De a másik központ jóval beljebb található, a leginkább szelíd négyemeletesek között, bár beljebb is vannak tízesek, mégis az élhetőbb négyesek diktálják a környék hangulatát.

dozsakert02.jpg

A varoskepek.blog.hu a következőt írja róla, és ezzel meg is erősíti az “identitás -elméletemet”

“Dózsakert, akárcsak 1952-ben Kertváros, a Bánhida területéből lecsippentett földdarabon született meg a Réti út, az Erdész út és a Dózsa György út közötti részen. Központi szerepét, forgalmát elsősorban kereskedelmi egységeinek, és a közeli (már bánhidai) kórháznak köszönheti. Nem véletlen, hogy az itt élőkben sajátos „városrész-tudat” alakult ki, amit erősít a Dózsakerti Közösségi Ház új, nyitottabb szellemisége is…”

Majd pedig:

„A vasút túlsó felén Dózsakert néven az 1960-as években született új városrész. 
Dózsakert tervezője, Láng Tivadar a hazai panelos technológia kötöttségeit kitágítva tett kísérletet a tömbudvarok ismételt alkalmazására. Az 1950-es évek közepétől visszatérő modernizmus szakít a szocreál maradványával, és zömök sávházakból épít lakótelepeket, ám a hatvanas  évektől ismét a sarokszekció, a relatíve zárt terek kialakítása jön divatba. Meggyesi Tamás értelmezése szerint hiányzik a hagyományos téralkotás értékrendje: a tervezők ekkor megkülönböztetik a belső és a külső teret, a félig-meddig zárt udvarokat. A tömbhatás azonban nem kedvez az átlátási, napozási és átszellőzési követelményeknek: Dózsakert legelső tömbjei ilyenek.

A hajdan Bánhidához tartozó területen a szanálás után a hatvanas években kezdték meg az emeletes téglaházak építését: ezt indokolta gazdaságos beépíthetősége is. Az 1962-es tervek szerint ez volt a városban a VIII. szomszédsági egység a 13-ból: az akkori tervek körülbelül 4300-4400 lakóval számoltak (Tatabánya története, II. 203-204.). Az 1968-as módosított terv szerint már a IX. szomszédsági egység lett, és 10 ezer lakóra méretezték a lakótelepet. Ebben közrejátszott az is, hogy a VI. szomszédsági egységet – Újváros végén – csak 1983 után engedték elkezdeni (alábányászás miatt), ezért Dózsakertben csak emeletes, telekosztás nélküli házak épülhettek. Tény, hogy 1966-70 között a városrészben már 112 ház épült fel.”

Ez a másik vagy második dózsakerti központ a posztszocialista időket idézi a maga árkádos megoldásával, mégis abszolút mai korra van hangolva, legalábbis elsőre ezt gondolja az ember. Látszik, hogy a tervező szerint ez lett volna az igazi központ, az origó, de a bevásárlóutca elhappolta előle ezt a címet valahogy. Mindenesetre szépen minden egy helyen van itt a bolttól a hentesig, és egyéb üzletekig.

dozsakert01.jpg

A furcsasága a városrésznek, hogy tömbház-erdőben mégis olyan kertvárosias érzése van a látogatónak, nem olyan polgári, vagyis nem annyira, de a sok zöld, a házak hangulata a viszonylagos tisztaság abszolút ezt hozza elő. A tatabányai tömblakó közép-vagy alsóközéposztály terepe ez a terület, ahol még most is serceg az olaj a vasárnapi rántott hús alatt.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9913585981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása