Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Hurrá, húzhatunk a Vadlúd Sokadalomra szombaton Tatára!

vadlud_s_utazzitthon_hu.jpg

A vadludak ébredése előtt kezdődő országos madármegfigyelő versennyel indul szombaton a XVII. Vadlúd Sokadalom, de rendezvény napnyugtáig kínál madarakról szóló programokat a tatai Öreg-tónál - közölték a szervezők az MTI-vel.

A több tízezer madár reggel hét óra körül kel útra a tó kiszáradt medréből és sötétedéskor nagy csapatokban foglalja el újra megszokott éjszakázóhelyét. A madarak ki és behúzását kivetítőkön is nyomon követhetik az érdeklődők, a látottak megértését ornitológus magyarázata segíti.

A parton álló madármegfigyelő toronynál természetvédelmi programok, a sok ezer lúd teleszkópos megfigyelése mellett madárgyűrűzés, kézműves kirakodóvásár, ökojátszóház és a madarakhoz kapcsolódó előadások várják a látogatókat.

Az Öreg-tavon pihenő madarak többsége nagy lilik, de érkeznek az olyan, ritka vagy akár globálisan veszélyeztetett fajok, mint az örvös lúd, az apácalúd, a kis lilik és a vörösnyakú lúd.

A rendezvényen bemutatkozik a 40 éves születésnapját ünneplő Bükki Nemzeti Park ás a Erdélyből a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park.

A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi - csaknem 700 esztendős - mesterséges halastavaként tartják számon. A tavon telelő vadludak akár hatezer kilométerről, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk, az ottani időjárás hidegre fordulása után.

A rendezvény különlegessége, hogy a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott ramsari egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.

(mti)

 

Címlapfotó: utazzitthon.hu

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9113354123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása