Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Egy újabb felmérés szerint Tatabánya a legfáradtabb város: a városlakók nálunk alszanak a legkevesebbet és a legrosszabbul

alvas_wborvos.jpg

Nemrég készült egy alvásfelmérés, ami a tatabányai emberke alvásai szokásait térképezte fel. A kutatásban 830 fő helyi lakos vett részt, és sajnos elég elkeserítő eredményeket hozott. A kitöltők 67 százaléka mondta azt, hogy már a reggeli órákban is fáradtnak érzi magát

tatabanya-almos1_1.jpg

A számok alapján az látszik, hogy a helyiek egyszerűen nem alszanak eleget. Vagy nincs idejük, vagy nem tartják elég fontosnak az alvást.

A többi várostól eltérően Tatabányán minden negyedik ember mondta azt, hogy csak 5 órát vagy annál is kevesebbet alszik. A hazai átlag egyébként 15 százalék körül alakul. Az eredmények is ennek megfelelően alakultak… A legkevesebbet alvó város alszik a legrosszabbul.

tatabanya-alvasido2.jpg

Az öt óra vagy annál kevesebb alvás egyébként kórosan kevés, ennyi idő alatt biztosan nem tudjuk kialudni magunkat, hosszú távon biztosan egészségügyi problémákkal jár. Nincsenek sokkal jobb pozícióban azok sem, akik napi hat órát alszanak. Persze jobb a helyzet, de itt is nagyon könnyű belecsúszni a kialvatlan kategóriába. A normális alvásidő a legtöbb embernél valahol 7-9 óra között van.

Nem elég azonban, hogy keveset alszunk, további rossz szokásokkal is súlyosbítjuk a helyzetet. Példának okáért ott van máris az a szomorú tény, hogy a tatabányaiak több, mint fele tévét néz elalvás előtt. nagyon röviden összefoglalva: felborítja a melatonin termelésünket a készülékekből érkező kék fény, és a végén nyugtalanabbul fogunk aludni.

tatabanya-lefekves-elott4.jpg

Ugyanígy nem segít sokat, ha a számítógép képernyőjét vagy a telefonunkat nézzük. Kikapcsolódás szempontjából sokkal jobban ajánlott, hogy olvassunk vagy éppen beszélgessünk párunkkal – de gyakorlatilag bármilyen nyugodt tevékenység megfelelő lehet.

Az alváspozíciók sem adnak túl szívderítő eredményt. Minden negyedik ember válaszolta, hogy az éjszakát forgolódással tölti.

Összefoglalva a felmérés szerint vészesen keveset alszunk, és az alvás minősége sem megfelelő. Ez egy olyan városban nem meglepő, szerintünk legalábbis, ahol nagyon sok ember dolgozik három műszakos munkarendben, és a tatabányaiak általános stresszfoka is magasabb.


Címlapfotó: weborvos.hu

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr113197628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása