Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Tényleg itt tartunk, 2017-ben Tatabányán, egy Béla Király körtéri üzletben?

neveletlen_bolt.jpg

Egy kedves olvasónk küldte el nekünk ezt a megdöbbentő képet, amint látszik a fotón: nem léphetnek be a neveletlen gyerekek a Béla Király körtéri üzletbe. Az abszurd kibontotta hatalmas virágait Tatabányán, Örkény, ha még élne, idejárna inspirációért. De maga a hétköznapi élet produkálja a hihetetlent..

Megy az ember a városban, sétálgat, bámészkodik, és egyszer csak bemászik az arcába egy ilyen felirat: „Neveletlen gyerek nem jöhet be az üzletbe.”  És ettől örökre megváltozik az élete, elkezd a mély filozófiával meg a morál történetével foglalkozni, felmegy a hegyre remetének, hogy soha többé nem találkozzon emberrel.

Nagyon kiakadhatott és elveszthette a türelmét az üzlet tulajdonosa, ha nem látta, mennyire gáz kitenni egy ilyen feliratot az ajtóba: ez sokkal inkább a tulajdonost minősíti, mintsem a „neveletlen” gyerekeket. Egy Esterházy-mondat jutott eszünkbe: „Bizonyos szint fölött, nem megyünk bizony szint alá.”  Pontos és ironikus megfogalmazás. Tehát nem sértegetjük a gyerekeket üzletünk kirakatából, sőt, nem sértegetünk senkit sehonnan.

A felirat megálmodója akkor vagy nagyon rossz gyerek volt, vagy nagyon pedáns, gondoljuk, mindegy is, valamiért nagyon haragszik rájuk, ez jön le a feliratból.

Elképzelhető, hogy feltalált egy neveletlenséget mérő kézi készüléket: belép a gyerek az üzletbe, és ha eléri a beállított szintet, már sípol is, a kicsi meg ki lesz téve az üzletből, punktum.

De lehet az egésznek egy teljesen pozitív értelmezése is: arra készteti a belépni akaró kiskorút, gondolja át az egész életét, pörgesse magában végig a cselekedeteit, és ha több rosszra emlékszik, mint jóra, akkor ő bizony menthetetlenül neveletlen, és nem léphet be. Korán kell kezdeni az önreflexiót, gondolhatta a mondatot kifüggesztő.

Viszont elkövetett egy nagy hibát: a neveletlen felnőtteket nem tiltotta ki, akik ugye voltak gyerekek, és ha felnőttként neveletlenek,logikusan gyerekként is azok voltak, és a mostani állapot szerint sokszorosan neveletlenek, attól függ hány évesek.

Na, de komolyra hangolva, azt nem veszi észre, aki ilyet elhelyez az üzlete ajtaján, hogy a neveletlen és a gyerek sok szóra lecserélhető, például, kövér, nagy orrú, cigány, sovány, magas, satöbbi.

Gondolkodni kellene néha.

 

Címlapfotó: Facebook/ Kovács-Boros Gyöngyi Veronika

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2113119698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása