Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Mivé leszünk a “legboldogabb” városban, Tatabányán?

turul-sajat.jpg

“Egy olyan városban élek, ahová 20 éve boldogan jöttem.

Mindenütt gyönyörű ápolt zöldövezet, rendezett, tiszta közterület, elhanyagolható mértékű munkanélküliség, megélhetéshez elegendő fizetések voltak.

Az emberek elégedettnek tűntek a mindennapokkal, kedvesek voltak egymással, őszintének tűntek. Az igaz, hogy feltűnően humortalanoknak gondoltam nagyrészüket. (Megkövetem azokat, akik képesek még nevetni.)

Sokat dolgoztam, kevés volt a szabadidőm, de azt a keveset városon belül is hasznosan, kellemesen tudtam tölteni. Hatalmasakat tudtam sétálni a "városi" mezőkön, nagyokat beszélgetni egy-egy új ismerőssel.

Napsütötte padokon süttettem arcomat, néztem a vidám játszótéri aprónépet.

Sokáig, hosszú évekig ugyanabban az összetartó lakóközösségben éltem.

Dolgoztunk mindannyian, közös érdekünkért spóroltunk a közösbe. Felújítottunk, korszerűsítettünk, haladtunk előre. Majd úgy hozta a sors, hogy egy időre elköltöztem.

Rövid időre, mégis mikor visszajöttem, szembeötlő volt a változás...egy másik városrészben (de az előzőben is).

Rengeteg segélyes, rosszul öltözött ember, borzalmasan sok ötven feletti munkanélküli, hihetetlen létszámú hajléktalan, szeméthegyek, gondozatlan parkok, növényzet, vacak belső utak, kocsma és éjjel-nappali rengeteg, kóbor állatok, patkányok, egerek. Frusztrációt kutyáikon levezető gyerekek, felnőttek, köztulajdont rongálók, utcán dorbézolók, hangzavar, kötekedők, verekedők, gyilkosságok, lopások, drog, pia.

Már csak néha ül egy- egy ember a napsütötte padokon (már amelyiken nem fekszik épp egy részeg), már mindenki rohan még a piacon is, mintha mielőbb az otthoni biztonságban szeretné tudni magát! Bizalmatlanok a tekintetek.

Sok régi ismerőssel volt alkalmam kicsit beszélgetni. Mindannyian oda jutottak, hogy félnek. Félnek utcára menni, félnek a holnaptól, a létbitonytalanságtól.

Nem volt olyan, aki a második mondata után ne panaszkodott volna a sorsára, életére, anyagi nehézségeire, pocsék munkájára, vagy arra, hogy a fizetése nem elég semmire.

Alig volt a gyermekesek közt aki ne mesélt volna utcai, egyik- másik játszótéri vagy a szomszédai kapcsán megélt negatív "közösségi" tapasztalatairól. A humoruk sem lett jobb, talán a maradék sincs már, de ami leginkább feltűnt, hogy nincs mosoly az emberek arcán!

Nem, nem azokról beszélek akiknek a postás házhoz viszi az apanázst!

Ők vidámak, hangosan örülnek a világnak.

Azokról beszélek akik életük nagyobb részében gürcölnek hogy megéljenek, hogy biztonságban nevelhessék, taníttathassák gyermekeiket!

Azokról akik életük derekán hiába keresnek munkát, mert koruk miatt sehova nem kellenek.

Azokról a nőkről akik kisgyermekeket nevelnek, ezért a mai három műszakos munkarendben képtelenek a családnak megfelelő délelöttös munkahelyet találni.

Azokról akik végig dolgoztak egy életet, és most aprócska nyugdíjukból vagy járadékukból halált megvető bátorsággal zsonglőrködnek a befizetni való csekkekkel és a hentesnél a csirkefarháttal, hogy túléljenek újra s újra egy- egy hónapot.

Mosolytalanok, fáradtak, nyúzottak, szomorúak az emberek.

Begubóznak a lakásajtó mögé, mert nem vágynak ki a "fényre".

Megértem. Ez most nem a dolgos emberek világa.

De arra kérlek benneteket, ne adjátok fel. A dolgos kéz nem szégyen, nem hiányosság, hanem erény! Persze attól függ, kinek a szemével nézem.

Vigyázzatok magatokra, vigyázzatok egymásra, és próbáljatok mosolyogni!

A mosoly elfedi a bánatot, ami nem tartozik idegenekre.

Jó egészséget, sok szép napot, boldogságot kívánok Nektek dolgos, rendes emberek!”

Ezt az olvasói levelet kaptuk nemrég.

(Név, cím a szerkesztőségben)

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9012966727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása