Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Via ferrata: hegymászás korszerű eszközökkel Tatabányán

vasaltutak-tatabanya-16.jpg

A via ferrata = vas út, vasalt út. Ez egy modern túrázás, hegymászás korszerű eszközökkel. A nehéz, vagy éppen veszélyes helyeken mesterséges fém korlátok, lépcsők, kapaszkodók segítenek az előrejutásban a pályákon. A három útvonalból egy közvetlenül az emlékmű alatt halad el. Az útvonalak a Hüsler skála szerint nehéz, nagyon nehéz és extrém nehéz kategóriába tartoznak, mászásukhoz felszerelés szükséges.

A csodálatos panoráma, az erdők nyugalma és a jó levegő, illetve most már az extrém sportolási lehetőség miatt egyre több a látogató, a turista, a sportoló a környéken, mely miatt egyre gyakoribb, hogy tűzoltóinkat erre a helyszínre riasztják életet menteni. Az emlékmű miatt két esetben, a via ferrata miatt eddig egy esetben kellett a helyszínre vonulnia egységeinknek.

A mentések végrehajtására felkészült a Tatabányai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság. Mentési Tervvel rendelkeznek a kilátóhoz, a környező látványosságokhoz, mely használatát be is gyakorolták, most a három útvonal egyikén mentek végig és próbálták ki a mászás nyújtotta élményt, illetve tapasztalták meg annak nehézségeit. Ezen túlmenően Kovács Tamás, a via ferrata üzemeltetője megmutatta a mentéshez használható beszállási pontokat, melyek lehetővé teszik a minél gyorsabb mentés végrehajtását, hiszen így nem kell a pálya elejéről végigmenni az adott vasalt úton. A beszállási pontokon túlmenően bejárták a mentési útvonalakat is. Ezen útvonalak erdős területen, viszonylag nagy szintkülönbséget áthidalva haladnak, így biztosítják egy esetleges mentés során a sérültnek a vasalt pálya alól a mentőgépjárműig  történő elszállítását. Jelenleg folyamatban van ezen utak és beszállási pontok térképen történő rögzítése, mely a későbbiekben sokkal jobb támpontot ad majd a beavatkozóknak.

Tamás mindvégig segítségükre volt, elmondta a mászással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, majd hozzátette, hogy a nyári időszakban általában nem azért kérnek a mászók segítséget, mert lecsúsznak, leesnek, hanem mert a nagy hőségben rosszul lesznek, nincs náluk folyadék. Miközben a pályák felé haladtak, azt is megmutatta, merről tudják megközelíteni azokat, honnan tudják boarddal leszállítani a sérültet.

(katasztrofavedelem)

 

Címlapfotó: vasaltutak.hu

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr10012762238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása