Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Utcaseprők városa leszünk? Fizess és takaríts, avagy szemétrendelet tatabányai módra

szemet-schmidt-keppel.jpg

Folyamatosan sok szó esik városunk szeméthelyzetéről, legutóbb akkor írtunk róla, amikor kiderült, hogy a gyakorlatilag csődben lévő és engedély nélkül működő Vértes Vidéke hulladékos céget is államosították.

Tegyük tisztába, hogy az utóbbi időben milyen változásokon ment keresztül a helyi szabályozás, mitől várják Schmidt Csabáék, hogy végre tiszta környezetben élhetünk.

Két fontos dologgal szabályoznák a kérdést, zárhatóvá tennék a kukákat, illetve a lakóknak kellene gondoskodni a környezet tisztántartásáról.

Vagyis próbálja magáról ledobni a feladat megoldását az önkormányzat, oldják meg a polgárok, úgyis ők szemetelnek.

Több alkalommal módosították a 2015-ös rendeletet, a módosítások lakosságot érintő fő irányai helyben dőltek el, és nem valami állam által ránk erőltetett szabályok, ezt ki kell hangsúlyozni. (A fenti két kérdésre utalva)

Idén május elején mindannyian megkaptuk a T-Szoltól a kétoldalas tájékoztatót arra vonatkozóan, hogy mit kell tennünk, hogy környezetünk tiszta, rendezett legyen. Nem, nem elegendő kidobni a szemetet a helyére, szerintük bódékat kell építenünk.

És hogy mi is a probléma mindezzel?

A szokott módon a városvezetés megint egy rendelettel szeretne megoldani mindent. Ha van szabály, regula, akkor rend lesz, mondják. Attól még, hogy ezt kiépítjük saját pénzünkből (a kalkulációk szerint 5.000-7.000 Ft-ból) a bódé mellé ugyanúgy lehet szemetet pakolni, ahogy eddig is.

Akkor majd azt is körbekerítjük?

“A bódéállítás” költsége pontosan azokat terhelné, akik rendesen fizetik a szemétdíjat és nem a szemetesek feltúrásával töltik napjaikat. Sőt, hála a rendeletnek még azt is megkapták feladatként, hogy a bódék környékét tisztán tartsák! Ez a nem semmi, végre utcaseprők lehetünk mindannyian, de nem ám közmunkás bérért, hanem csak úgy, társadalmi munkaként…

Így fizettetik ki velünk azt, amit most a városháza fizet.

Természetesen a közterület-felügyelet nem igazán érzi magáénak, hogy harcba szálljon az illegális szemétlerakókkal illetve a szemeteseket feltúró emberekkel. Lehet, ezután ott is büntetnek, ahol a kuka mellett csokipapírt találnak?

Erről egy szó sem esik az előterjesztésekben.

A legutóbbi módosításnál, miután láthatóvá vált a rendelet elfogadhatatlansága, a bódéfalu építésének határidejét egy évvel kitolták, így csak 2018 szeptemberére kell a 3 típusú, kicsit sem esztétikus bódék valamelyikét felhúzni ablakaink alá.

Finomságokat csempésztek a rendszerbe, pályázni - mert azért az önkormányzat segít bennünket - csak ez év júniusáig lehetett. Azt említeni sem kell, hogy a bódéépítés nyilván egy baráti cég bevételét gyarapítja. 3 típusból ugyan választhatunk, ha azt akarjuk, támogasson az önkormányzat bennünket, de a kivitelezésnél nincs variációs lehetőség.

Elég egyértelmű, hogy sem a rendelet, sem az építmények nem érik el a kitűzött célt: A SZEMÉTHEGYEKET EL KELL TÜNTETNI. Ezért fizetjük a díjat!

A házkezelőknél is kiverte a biztosítékot a hulladéktárolók kötelező zárhatóvá tétele, ráadásul a kérdésről őket nem kérdezte meg a kutya sem.

Írtak egy levelet a polgármesternek, amelyekre kaptak is választ a városvezetőtől. Többek között a házkezelőket zavarja, hogy sok esetben a zárható kukák mellé pakolják le az emberek a szemetüket. Ez tényleg életszerű probléma, elég, ha valaki csak elfelejti a zsebébe rakni a kulcsot, nem fog visszamenni érte, pláne, ha munkába siet, hanem egyszerűen lepottyantja a kuka mellé.

‘De ott van a kukázás problematikája is, amelyre láthatólag nincs megoldása az önkormányzatnak, plusz, hogy ezek a körbekerített monstrumok jelentősen rontják, rombolják a városképet. A szakemberek félnek attól is, hogy, mint fogalmazták, „bódéváros” lesz Tatabányából.

Hiába a hulladékszigetek felállítása, ahová díjmentesen vagy megfizethető díj fejében rakhatnák le a hulladékaikat a városlakók, csak egy bizonyos mennyiséggel érdemes és fognak a polgárok útra kelni, addig marad a köztéri hulladéktároló.

A házkezelők azt is ajánlották az önkormányzatnak, gondolják át a zárhatóvá tételi pályázatok meghosszabbítását, esetleg hangolják össze más jogszabályban előírt kötelezettségekkel, például az éves közgyűlési határidővel.

Érdekes módon nem történik semmilyen hivatkozás, hogyan és milyen lépéseket tesz az önkormányzat, hogy végre rend és tisztaság legyen.

Ilyeneket ír a polgármester a házkezelőknek írt válaszában:

szemet01.jpg

Értik, kedves polgárok, nem a szemét a fontos, hanem a bejelentő személye. Az adminisztrációnak kell rendbe lennie, az az első. A szemét? Majd csak lesz vele valami. Röhejes ez az egész.

Ráadásul:

“Kérdésként szokott felmerülni a lakógyűléseken, hogy a városi hatóságok mért nem járnak el olyan esetekben sem, amikor a lakók lefotózták ill. tanúsították az illetéktelen személyek szemételhelyezését? Ha a konténerek zárásáról a közösségek gondoskodnak, akkor a zárható tárolók mellé helyezett lomok elszállítása kinek a feladata lesz? Ezt továbbra is a konténer mellett élőknek, a jogkövető polgároknak kell nézniük?” - merült fel további a kérdés.

Hoppá.

Schmidt Csaba szerint Tatabánya nem lesz „bódéváros” mert egységes kivitelezésű tárolók épülnek majd, és önkormányzati jóváhagyás is szükséges.

Azt nem értjük, ettől miért nyugodt a városvezető, hiszen attól, hogy ugyanúgy néznek ki, a „bódék” még „bódék”, és ha elárasztják a várost, ronda lesz a városkép, bárki bármit is mond.

Megoldás lehetne egy ésszerű lomtalanítás, erre is rákérdeztek a  szakemberek, amelyre a következő választ kapták:

szemet02.jpg

 

Ja, elvileg lehetne kétszer is lomtalanítani. De a szabály az szabály, és mint látják, mi tárgyalunk róla a felsőbb hatósággal. Addig maradjon csak ott a szemét, nagyjából ezt tartalmazza a válasz.

Kicsit vicces része a levélnek, hogy az önkormányzat egész évben gondoskodik a hulladéktárolók mellé kirakott szemét elszállításáról, mert nem működik, ugye.

Plusz a fertőtlenítés és az  ellenőrzés anomáliája is megérne egy misét:

szemet03.jpg

Ellenőrizni? Ugyan már, majd megkérdezzük, és ha azt mondja, minden rendben, akkor mi el is hisszük.  Azért azt mégse várják tőlünk, hogy csakúgy ellenőrizgetünk, tisztelt polgártársak- így tudnánk lefordítani a fentieket.

De a hulladékudvarok kialakítása mindenképpen pozitív fejleménynek ígérkezik.

Aztán következett még egy közgyűlés, ismét szemét, ismét remek tervezettel kedveskedtek Schmidt Csabáék. Ha a testületnek az volt a célja, hogy fokozza a hülyeséget, akkor sikerült.

Az előterjesztés legszebb része, azt hiszem egyre komolyabb elmebetegség felé kormányozza magát a közgyűlési többség a kukák zárhatóvá tétele kapcsán.

Azt írják:

‘A társasházaknál a zárak esetén az ingatlanhasználónak kell biztosítania, hogy a kukás cég ki tudja nyitni. Ez praktikusan azt jelenti, hogy vagy lesz egy rohadt nagy kulcscsomó a szolgáltató emberénél, vagy kedves ingatlantulajdonosok, Önök fognak a kukák mellett állni és várják, mikor jön a szemetes autó, hogy kinyissák nekik a zárat.

Ha nem tud a szolgáltató hozzáférni, ott marad a szemét, majd jönnek legközelebb.

Aztán jön még a következő finomság, idézet a Schmidt Csaba által a március 30-i jegyzőkönyvből:

“... a bekerítés és zárhatóvá tétel nem kötelező, de csak akkor tudunk eltekinteni a közterület-használati díjtól..”

“... mindenkinek lehetősége van megvásárolni a hulladéktároló edényt….

… a társasház ma is dönthet úgy, hogy nem köt szerződést a bérleti díjra, hanem vásárol egyet. A hulladék elhelyezéséről a hulladék tulajdonosának kell gondoskodnia…”  

VAGYIS RENDELETI ÚTON MEGY A ZSAROLÁS.

Álszent módon megindokolják, miért kell a kisüzleteket megsarcolni még a lakosságnál is jobban az eddigieken felül közterülethasználati díjjal. Azt írják, mert ez önkormányzati támogatásnak minősülne.

Látszik, hogy hogyan próbálják a lehető legtöbb pénzt behajtani. Nesze neked rezsicsökkentés, mit szól majd ehhez a rezsibiztos.

Még  bárki fellélegezhetne, jön az előterjesztés fénypontja:

‘a bekerített terület tisztántartásáról az ingatlanhasználó gondoskodik, vagyis saját maga takarítja, vagy megbíz valakit a munkával. Ami eddig önkormányzati feladat volt.

Valószínűleg az egész előterjesztés-halmaz értelme, hogy újabb sarcot vezessenek be. Mert ki lesz az, aki maga takarítja illetve melyik cég lenne, aki erre vállalkozna, ha nem a meglévő önkormányzati cég a T-szol.

És a nyár elején tették fel a pofátlanságukra a koronát, amiről írtunk.

Legutóbbi közgyűlésen elfogadták a Tatabánya Rezsicsökkentés fantázianevet viselő pályázati előterjesztést (amelyet ITT olvashat), amelyben szó sem volt a cikk végén említett két fontos feltételről, magyarán szólva még a közgyűlés egy részét is hülyének nézték. Beletették a fűtéskorszerűsítési pályázat feltételei közé a kukák zárhatóvá tételét.

Vajon a polgármester tényleg ennyire hülyének nézi a tatabányaiakat?

Azért sunyi módon nem mernek az emberek szemébe nézni, valószínűleg érzik, hogy jön a választás, ezért a bevezetés határidejét eltolják 2018. szeptember végéig.

Így nem esik csorba a rezsidémon köpönyegén.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5712741454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása