Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Hogyan hasznosítsuk a bezárt tatabányai erőművünket? Csak egy kis innováció és kreativitás. Megmutatjuk!

banhidai-eromu.jpg

Régóta zárva az erőművünk, amely hajdanán sok embernek adott munkát. A teljesen hazai fejlesztésű erőmű anno megalapozta az itthoni energetika jövőjét, és a magyar energia-rendszer stabil tagjává vált.

Vannak remek példát arra, hogyan hasznosítsunk alacsony költséggel volt ipari létesítményeket. Egy ilyet néztünk meg nemrég Miskolcon, és találtunk egy innovatív kezdeményezést, amitől egyből le is hidaltunk, majd arra gondoltunk, talán Tatabányán is létre lehetne hozni hasonlót.

factory_sportarena1_kerekes.jpg

A miskolci vasgyárban már nagyon régen nem folyik termelő munka, pusztulásnak indult az egész, rom hátán rom, már alig láthatóak a régi idők relikviái a helyen, de azért még maradtak.

factory_bringas.jpg

Egy nap arra gondoltak kreatív emberek, hogy miért ne lehetne kezdeni valamit a gyár még használható részeivel, anélkül, hogy különösebben felújítanák, mert ahhoz komoly milliók, milliárdok kellenek. Állítólag így kezdődött a Factory Sport Aréna megalapítása.

factory_2.jpg

A vasgyár két hatalmas csarnokába rámpákat, félcsöveket szereltek, ami igazi Kánaán a BMX-eskenek és egyéb akrobatikus bringásnak, pár graffti még a falakra, hogy meglegyen az egészhez illő feeling és már készen is volt az egész.

Már évek óta hozzák ide a helyi szülők a gyermekeiket nyaranta, amikor dolgozni mennek, este pedig elviszik őket. De rendeznek bringás versenyeket is, rengeteg országból érkeznek ide a versenyzők megmutatni a tudásukat.

factory2.jpg

Mindezt egy lepukkant, lepusztult romos ipari komplexum kellős közepén.

Plusz már hosszú évek óta működik a vasgyárban a Műút irodalmi folyóirat Szöveggyár projektje, mondhatnánk egy írótábor, de sokkal több annál. Az ország minden részéből jönnek ide fiatalok, hogy irodalmi szövegekkel foglalkozzanak, és találkozzanak írókkal, költőkkel, akik előadásokat tartanak nekik.  És a Szöveggyárból induló fiatalok többsége, bizony be is kerül a kortárs irodalom vérkeringésébe. A támogatás függvényében, az írótábor sokszor ingyenes a résztvevőknek. Egyszóval sokszínű, igazi közösségi teret sikerült itt varázsolni, aminek nemzetközi híre is van.

szoveggyar.jpg

Időszakosan filmeseknek és képzőművészeknek is szerveztek táborokat a vasgyár romjain.

Egy régebbi videó a projektekről:


Ebből kiindulva Tatabányán is kialakítható lenne az erőműben hasonló közösségi tér, oda szervezve helyi, belföldi és külföldi táborokat fiataloknak. Megismertetve őket ténylegesen Tatabánya hagyományaival, innen kiindulva meglátogathatnák például a Bányász emlékeket.

Csak ötlet és kreativitás kell hozzá, észrevenni a lehetőségeket. Lehet tanulni például a miskolciaktól, a fiatalokat, helyi művészeket, építészeket, kreatív szakembereket bevonni. És még üzletileg sem járna rosszul a város.

Egyébként is napirenden van Tatabánya turisztikai koncepciója.

Címlapfotó: Factory Sport Aréna Facebook-oldala

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4312682111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása