Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Munkásszálló-gate: kérdezze Hidas "Varázsló" Jánost a T-Szol elnökét, hová érdemes tízmilliókat befektetni!

munkasszallas-hidas.jpg

Foglalkoztunk már az épülő munkásszállóval nemrég, amely meglehetősen sok kérdést vet fel. Az alábbiakban összefoglaljuk, milyen anomáliákat találtunk a projekt körül.

A munkaerőhiány komoly kérdéssé vált a régióban, ez tény. Egyre több szakképzett, magas végzettséggel rendelkező fiatalra lenne szükség, de emellett az alacsonyabb szakképzettséget igénylő állások is sokszor betöltetlenek.

Ennek egyik fontos feltétele Tatabányán, hogy a lakhatás kérdését is megoldják. Emiatt kezdtek hozzá egy munkásszálló építéséhez Tatabányán.

Maga az építkezés elindult, a KÉSZ Építő Zrt. dolgozik is a területen, de arról nincs tájékoztatás a helyszínen, semmilyen táblát nem láttunk, hogy milyen munka folyik ott.

Már az elejétől bűzlik az egész projekt, nézzük meg, ki is építi ezt a munkásszállót, és vizsgáljuk  meg ennek gazdasági hátterét!

Jelenleg a T-Ház Kft a beruházó, amely cég a T-Szol és a megfejthetetlen okból “BEFEKTETŐ”-nek nevezett Morrison Finance Kft 50-50%-os tulajdona. 2016 áprilisában alapították a T-Ház kft.

Milyen kanyarokkal jutottunk el ide, amíg képbe került az ún. “BEFEKTETŐ”?

Végig követve számtalan megválaszolatlan kérdéssel találkozunk, amíg eljutunk a mai állapothoz.

Először is kellett ugyebár egy épület, amely célra kinézte magának a T-Szol az Edutus volt kollégiumát. Első szándéka az volt, hogy 50 Milláért megveszik, mindez 2015. novemberében történt.

mszall-vetelinyilatk.jpg

Valami történt, mert hirtelen nagyot nőtt az ár 2 (!) hónap alatt, mert egy 2016 év eleji igazgatósági határozatban, már 20 Millióval többel számolnak Hidasék

A T-Szol-nál ilyen gyorsan változik a helyzet? Vagy nagyon rossz értékbecslőt kértek fel, vagy nem kértek fel, vagy valakinek kellett még plusz 20 millió?

Aztán átváltottak hazudozásra, mert mi másnak hívhatnánk, azt ami hivatalos iratokban is szerepel:

Lássuk, mit terjesztettek a 2016. január 28-i önkormányzati ülésre és mi volt a T-Szol igazgatósági határozat, amely közel hasonló időpontból származott!

 

mszall-ighat.jpg

és részlet a 2016.január 28-i előterjesztésből, amelyet a T-Szol készített az ülésre:

mszall-eloterj-reszlet.jpg

 

Már csak a kérdés, hogy lett a 20 millióból 30 millió vagy fordítva.  Mikor nem mondtak igazat, és ki a felelős mindezért?

Tervek szerint nem pályázatból, nem EU-s forrásból valósítják meg, ezért piaci alapon befektetőket kezdtek keresni

A T-Szol részéről az alábbi megkeresés ment ki, nem tudjuk hány céghez, de köztük volt a későbbi partner Morrison Finance:

mszall-eloterj-reszlet02.jpg

 

2014-ben és 2015-ben, sőt tavaly azaz 2016-ban sem volt a Morrison Finance Kft-nek semmilyen bevétele, alkalmazottja, gyakorlatilag nem csinált semmit.  Persze ez gyakorlatilag a létrehozása óta /2008óta/ így van. Mondhatjuk, tipikus alvó cégről van szó.

Ő lett értelemszerűen ezek után, a BEFEKTETŐ!

A gond meglátásunk szerint, hogy pénze sem igazán volt, papíron kb. 900 ezer volt a kasszában, ami még a tőkeemelésből maradhatott meg.

Különösen vicces mindezek fényében, hogy ez a cég lett a befutó, hacsak nincs egyéb szándék a háttérben.

Kicsit kanyarodjunk vissza az önkormányzati előterjesztéshez. Nem volt fantázia szegény az önkormányzatnak benyújtott fejlesztési koncepciója a T-Szolnak, mi csak egy kevésbé látványos részletet emelnénk ki.

Javaslatukban kalkulálnak munkásszálló vezetővel is, aki minimum 500ezer Forintjába kerül a cégnek.  Talán csak nem kollégiumi igazgató, aki ellenőrzi ki mikor megy haza? Vagy egész egyszerűen kreálnak egy újabb jól fizető állást egy havernak?

Azt annak fényében nem értjük, hogy a T-Szolnál, ahol egyébként is kezelnek ingatlanokat, mi szükség van újabb több százezres pozícióra, hacsak nem valamely politikailag megbízható embernek kell kifizetni pénzt.

Magában a fejlesztési koncepcióban érdekes az a momentum is,  hogy T-Szol-nál azzal számolnak, hogy ők bíznak meg egy tervezőt,  mint az előterjesztésben írják:

mszall-eloterj-reszlet03.jpg

Szóval ha eddig meg vagyunk, akkor már 1-2 dolog kell, mégpedig terv, gépek és pénz, aztán indulhat a projekt.

Ez utóbbiakat biztosítja az állítólagos bBEFEKTETŐ, miután 2016. december 15-én felemelik 143 Millióra a közös cég, a T-Ház kft alaptőkéjét.

Ja, hogy ezt az önkormányzat csupán idén áprilisban hagyja jóvá, 4 hónappal később! Ez csak apróság a sorozatban.

A T-Szol az ingatlannal biztosítja a 70 milliót, aminek a furcsaságáról már fentebb volt szó.

De hogyan teljesíti a rá eső 70 milliót a Morrison Finance?

Elkértük a T-Szoltól a tőkeemelésre vonatkozó könyvvizsgálói jelentést, amitől nem tisztult a kép, ha esetleg lett volna illúziónk.

Rögtön a legfőbb gond, hogy például a gépek, berendezések értékelései sehol nincsenek benne, hogy azok nem képezik a vizsgálat tárgyát .

Szóval a könyvvizsgálói jelentés csupán a tervdokumentáció értékeléséről szól, persze a számlát, hogy mennyit és mikor fizettek érte, nem küldték el, így a könyvvizsgáló szavaira hagyatkozhatunk.

Emlékeznek, hogy eredetileg ezt a T-Szol csinálta volna?

Ugyan a Morrison Finance Kft. tevékenységi körében semmilyen a munkásszálló építésével, üzemeltetésével összefüggő tevékenység nem volt ekkor, azt csupán a tőkeemelés után történt meg, de ez nem érdekel senkit.

Ja hogy a T-Szol régebben jelezte, hogy meg fog bízni egy tervezőt?

Ez sem érdekel senkit

Sebaj, dolgozzon meg a “BEFEKTETŐ” a pénzéért.

Tegyük fel, máshogy alakultak a dolgok, egyszóval hozta a tervet a Morrison Finance.

A könyvvizsgálói jelentésben, mint említettük nincs szó, hogy milyen gépek és berendezéseket visz be a közös cégbe, a T-Ház kft-be a BEFEKTETŐ.

Ami nagyobb gond, hogy a tőkeemeléskor készített társasági szerződésben sincs semmilyen dátum erre vonatkozóan, maguk az eszközök sincsenek semmilyen szinten nevesítve. Sőt a pénzbeli befizetéseit is darabokban teljesíti a társaság, egészen idén május 31-ig.

Mindezek ellenére a tulajdonviszonyok változatlanul 50-50%-osak maradnak.

Itt a tőkeemelés vonatkozó részlete, ami 2016.12.15-én történt:

mszall-tarsszerz20161215-01.jpg

 

Magyarán úgy marad fele-fele tulajdonos a T-Szol-lal közös cégben, hogy még nem teljesítette a ráeső részét.

Gondoltuk, a T-Szol zseniális elnöke Hidas “Varázsló” János a jövőbe látott, s ha addig jelentéktelen cég is volt a Morrison Finance, de ő meglátta, hogy 2016 elején iszonyúan meg fog erősödni, tehát ő lesz a tuti befektető.

Mi is ezt vártuk, mielőtt megnéztük az éves beszámolóját a cégnek, de az állítólagos apportoknak a nyomait nem igazán fedeztük fel.

A tervdokumentáció és gépek berendezésekre költött összeg  nem szerepel a Morrison Finance Kft. hivatalos beszámolójában.

Akkor honnan vannak a cégnek a T-Ház Kft.-be apportált dolgai, csak nem egy David Kopperfield-del vagy Rodolfóval van dolgunk?

VAGY SIMÁN HAZUDOZNAK?

 

Időközben megtaláltuk a Morrison Finance Kft. tulajdonosát Kovács Attila urat, aki egyébként egy nagy autókereskedő cég pénzügyi osztályán dolgozik.

Telefonbeszélgetésünkben jeleztük, hogy néhány kérdéssel keresni fogjuk.

Megígérte nekünk a választ, de az elküldött kérdésekre mai napig nem érkezett semmi,  ami a fentiek fényében azért nem meglepő.

Úgy hisszük, itt a történet nem zárul le, fogunk még hallani a T-Házról.

 

UPDATE! Megnéztük újfent az építkezést, de változatlanul semmilyen tájékoztatás nincs arról, hogy itt ki, mit, hogyan csinál.

Pedig láthatóan sokat haladtak a munkával, lassan el is készülnek vele.

Mi pedig még mindig nem tudunk semmit a projekt miértjeiről.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljtatabanyan.hu

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr912585333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása